Çorum Evet Platformu tarafından düzenlenen 'Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Yeni Anayasa' konferansı için kente gelen AK Parti MKYK Üyesi, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Yeni Anayasa’yı anlattı.

Devlet Tiyatro Salonu’nda yapılan konferansa Burhan Kuzu’nun yanı sıra, AK Parti Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, İl Başkanı Mehmet Karadağ, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansta açılış konuşmasını Çorum Evet Platformu Dönem Sözcüsü Ahmet Saatcı yaptı. Yeni sistemle birlikte istikrarın kalıcı olacağını belirten Saatcı, katılımcılara teşekkür etti.

Kürsüye gelen Kuzu, Yeni anayasada tartışmalara konu olan maddelere açıklık getirerek Kemal Kılıçdaroğlu’nu da eleştirdi.  Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i de seçimlere katılmaya davet etti. Kuzu, “Yeni anayasa artık topluma mal oldu. Evet mi diyelim, hayır mı diyelim diye bir çalışma başlattık. Evet derken de hayır derken de mutlaka bilerek oyumuzu kullanmamız gerekiyor. Aksi halde bugün yapacağımız bir hata gelecek nesillerin beddua etmesine sebep olur. Tam 40 yıl her gün başkanlık modelini anlattım. Biz koalisyon hükümetlerini yürütemiyoruz. Duygusal bir milletiz. Çabuk alınıyoruz, olmuyor. 1970- 1980 arasında 12 hükümet kuruldu. 10 yılda 12 hükümet kuruldu. Allah’tan korkun.  Getirdiğimiz bu model, ömür billah koalisyonlara son verecektir. Mevcut modelin başka bir sıkıntısı iki başlılık. Başbakan diyor ki, ben seçimle geldim. Cumhurbaşkanı diyor ki, halk seçti bende öyle geldim. İster istemez karışıyor. Şimdiki uyumu hesaba katmayın. Geçmişte bu uyumsuzlukları çok gördük” diye konuştu.

Anayasa’nın ilk 4 maddesinin yerli yerinde durduğunu belirterek Kılıçdaroğlu’nun 2015’te bir kanalda ilk 4 maddenin değiştirilebileceğine yönelik açıklamalarını hatırlatan Kuzu, “Bize gelince korumacı mantık oraya gelince değiştiririz diyor. Bir takım şeyler abartılı. Üniter yapımız yerinde duruyor. Kimse bu memleketi bölemez. Diyor ki '100 bin kişiyi başkan yardımcısı yapacak. Bu nasıl bir bir mantık. Bir başka nedende ne biliyor musunuz diyor. Tüm akrabalarını getirip başkan yardımcısı yapacak diyor. Sanki başkanlık modu akrabalık sistemi. Ama Kemal buna alışık. Genel müdürken kendi akrabalarını doldurdu. Kendi soyadı bu soyad değil, başka bir şey, Karabulut. Doldurdu, hem de çoğu PKK'lı. Kendi oğlunu, 13 yaşındaki çocuğu sigortalı yaptı. Yeğenini, eniştesinin oğlunu sigortalı yaptı. Şimdi gelmiş bizi eleştiriyor” dedi.

Kuzu, daha sonra eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile ilgili ise önemli açıklamalarda bulunarak şunları söyledi. “7.5 yıl cumhurbaşkanlığı yaptı. Sol kesim madem onu seviyordu getirsinler aday yapsınlar. Yüzde 8'i geçerse ben bu memleketi terk ederim. Kötü biri gelirse diyorlar. Parlemontoya başkanı düşürme yetkisi verdik. “Cumhurbaşkanın partili olur mu?” diyorlar. Cumhurbaşkanının partili olması kadar doğal bir şey yok. Sonra partili olmak tarafsızlığa yetiyor mu? Örnek Süleyman Demirel açıktan tarafsız gibi durdu ancak tarafsız kalamadı. Turgut Özal da kısmen böyle oldu. Sorarsanız kesime 'gelmiş geçmiş en tarafsız cumhurbaşkanı Sezer'di. Ama en taraflı cumhurbaşkanı Sezer'di, en taraflı. O kadar taraflı ki böyle bir taraflı gelmedi daha memleketin başına. Atayacak bürokratı, evinde televizyon mu var, namaz mı kılıyor, eşinin başı mı kapalı, imam hatipe mi gidiyor, bunları tek tek araştırıp, ondan sonra atardı. Hiç konuşmaz, kırmızı da durur, yeşil de geçer, alışverişi kendi yapar, makama geç gider, geç gelir, oturur orada. Böyle bir adam. İşte sistem değişiyor. Aday olsun bakayım göreyim. Bitti korku zaten bu.”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Burhan Kuzu konferans sonunda katılımcıların sorularını da yanıtladı. Program Kuzu’nun kitaplarını imzalamasıyla son buldu.

(Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim