Hitit Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ali Salur başkanlığında oluşturulan bir komisyon gölette incelemelerde bulunarak gölün gelecek nesillere aktarılması amacıyla yakın, orta ve uzun vade de alınması gereken tedbirlerle ilgili bir rapor hazırladı. Mahalli Sulak Alanı Komisyonunun geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen toplantısında da gündeme gelen Gölünyazı’da rehabilite çalışması yapılacağı öğrenildi.
Yapılan inceleme de gölün hızla istilacı türlerin saldırısına uğradığı, bunun sonucunda göl yüzeyinde daralma meydana geldiği dolayısıyla istilacı türlerin fazla zaman geçirilmeden temizlenmesi gerektiği tespit edildi. Ayrıca Gölünyazı etrafında tarımsal faaliyetler sonucunda kullanılan ilaç ambalaj paketlerin göle atılarak çevresel kirlilik oluştururken bu konuda bölgedeki köylerde yaşayan çiftçilere eğitim verilmesi gündeme geldi.
Gölün yazı etrafında bulunan tel ihatasının göle doğru oluşan tarla büyütmelerine engel olsa da, yaban hayvanlarının göle ulaşmasında bir engel teşkil ettiğinin ifade edildiği raporda bu olumsuz durumun ortadan kaldırılması amacıyla ihata üzerinde geçiş koridorlarının oluşturulmasına karar verildi. Göl alanının ve su seviyesinin artırılması amacıyla hazırlanacak olan bilimsel rapor doğrultusunda torfun alınarak pazarlanacak ve buradan elde edilecek gelir yine göl için kullanılmasının sağlanması gerektiği belirtilen açıklama da gölün zaman zaman kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı, bunun sonucunda gölde bulunan yaşam alanının büyük zarar gördüğü ve hatta yok olduğunu, bu durumun yaşanmaması için gölün takviye su ile beslenmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği vurgulandı.
Geniş çaplı bir rehabilite yapılacak olan Gölünyazı’nda DSİ tarafından su seviyenin belirlenmesi ve seviye değişimlerinin takip edilmesi için gerekli çalışma yapılacak. Göldeki çevresel kirliliğin önüne geçmek için ise bölgede yaşayan çiftçiler eğitime tabi tutulacak. Ayrıca göl ve çevresinde usulsüz ve kaçak avcılıkla ilgili mücadelenin daha etkin şekilde yapılması planlanırken, ihata üzerinde yaban hayvanlarının göle ulaşımının sağlanması amacıyla geçiş koridorlar açılacak.s
Osmancık yolu üzerindeki Kırkdilim mevkiinde bulunan ve birçok göçmen kuş türüne ev sahipliği yapan Gölünyazı geçtiğimiz yıllarda Valilik tarafından koruma altına alınmış ve bölgede avlanma yasaklanmıştı. Görünüşüyle insanları büyüleyen ve kuş türlerinin dinlenme mekanı olan Gölünyazı, içerisinde 75 çeşit kuş türü bulunuyor.

Editör: TE Bilisim