AK Parti Çorum Milletvekili TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ve Parlementolararası Birlik Türk Grubu Üyesi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, yaptığı açıklamada, projesi tamamlanan Sungurlu İlçe Merkezi Dereleri Islahı çalışmasını iki kısım halinde hayata geçireceklerini belirtti.

Öncelikle kent merkezinden geçen derelerin sel baskınlarına neden olmaması için üzerlerine gölet yapılacağını anlatan Milletvekili Kurt, bu kapsamda Diğ Çayı üzerine yapılacak olan Diğ Göleti’nin 2017 yılı ek yatırım programına alındığını kaydetti.

Ekim veya Kasım gibi inşaat ihalesinin yapılacak olan göletin yüksekliğinin 43,5 metre olduğunu ifade eden Kurt, taşkın koruma maksatlı yapılacak olan bu gölet sayesinde ayrıca 1.500 dekar arazinin sulanacağını ifade etti. Milletvekili Kurt, göletin maliyetinin yaklaşık 30 milyon lira olduğunu bildirdi.

Diğer taraftan Budaközü Deresi üzerine yapılacak olan Sungurlu (Kırankışla) Barajı’nın Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından 8 Ağustos’ta temelinin atıldığını hatırlatan Kurt, “Barajda 48,34 milyon metreküp su depolanacak olup, baraj sulaması tamamlandığında 31 bin 720 dekar arazi sulamaya açılacak. Yıllık net zirai gelir artışı 20 milyon 618 lira olacak. Ayrıca Sungurlu ilçe merkezine yılda 6,30 milyon metreküp içme suyu temin edilecek.” dedi.

Bu sayede Sungurlu şehir merkezinin sel baskınlarına karşı tamamen korunacağına işaret eden AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, daha sonra derelerin ıslah edilerek üzerlerine kent estetiğine uygun köprüler yapılacağını kaydetti.

Milletvekili Kurt, Sungurlu İlçe Merkezi Dereleri Islahı projesi hakkında şu bilgileri verdi: “Diğ Çayı’nın 5 kilometre uzunluğunda ıslahı ve 1 adet sel kapanı, Budaközü Deresi’nin 6 kilometre uzunluğunda ıslahı, Akçay Deresi’nin 1,2 kilometre uzunluğunda ıslahı ve 17 adet köprü yapımını içeriyor. Proje kapsamında, dere yataklarının temizlenmesinin yanı sıra zeminleri betonla kaplanacak, kenarlarına koruma duvarları ve bu duvarların üstüne korkuluklar yapılacak. Proje ile ayrıca ilçe merkezindeki derelerin üstündeki 17 adet köprü yıkılarak kent estetiğine uygun olarak yenilenecek. Projenin tamamlanmasıyla ilçeye güzel bir görüntü sağlanması planlanıyor.”

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim