Kısa adı TESK olan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kırmızı et fiyatlarındaki artışın spekülasyondan ibaret olduğunu belirterek, “4 milyon 980 bin baş hayvan Kurban Bayramı’nda kesilmek üzere ahırlarda beslenmektedir. Kurban kesmek için ülkemizde yeterli hayvan var. Ama spekülatörler her zaman olduğu gibi yine piyasayı alt üst ediyor. Üreticilerimiz fiyatları abartmadan satarsa kurbanlıklar ellerinde kalmaz.” diye konuştu.
Bendevi Palandöken konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 2015 yılında ülkemizde 1 milyon 149 bin 262 ton et üretildiğini ve 2013 yılından beri yüzde 15 artış olduğunu dile getirerek, “Ancak üretimin önemli bir kısmı büyük besiciler tarafından gerçekleştirilirken, satışların da büyük bir kısmı zincir marketlere kaymış durumda. Etin fiyatının yükselmesi bireysel işletmelerin azalmasından kaynaklanıyor. Türkiye’de kişi başına kırmızı et tüketimi 14-15 kilo civarında. Geçen yıl 3 milyon 766 bin büyükbaş, 7 milyon 7 bin küçükbaş kesimi yapılması ile 1 milyon 149 bin ton et üretilmesine rağmen Avrupa ile kıyasladığımızda yeterli olmadığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Besilik dana ithalatı desteklensin”
2015 yılı sonunda tarım sektörüne yapılan desteklerin yüzde 30’unun hayvancılığa ayrılmasının yetersiz kaldığını vurgulayan Bendevi Palandöken, “Halen 56 milyon hayvan stokumuz bulunuyor. Bunun 14 milyon 127 bin adeti büyükbaş, 41 milyon 924 bin adeti ise küçükbaş hayvan varlığından oluşuyor. Artan fiyat spekülasyonlarının önüne geçebilmek için besilik dana ithalatına ağırlık verilmesi gerekir.” dedi. (Recep SERBES) 
Editör: TE Bilisim