25. Yıl kuruluşu nedeniyle bir açıklama yapan Çekül Vakfı Başkanı Metin Sözen, kültürel mirasın korunmasında öncelikli değerin “Barış” olduğunu söyledi. Savaşların doğal ve kültürel mirası yok ettiğinin altını çizen Sözen, bu nedenle kültür öncelikli politikaların geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Çekül ’ün yerelde örgütlenmenin gücüne inanarak hareket ettiğini, yerelin kendi olanaklarını kullanarak koruma hareketinin hızlanmasını sağlayacağını belirten Sözen, “Çekül olarak kamu-yerel-sivil-özel kesimlerin birlikteliğine öncelikli strateji olarak belirledik. Her kentin ruhu, bulunduğu coğrafyaya göre değişir, şekillenir. Yerelin dinamiklerini yine orada yaşayanlar bilir. Coğrafyayı, kültürleri tanımadan alınan kararlar bizleri yanlışa götürür. Ülkemizin bu yanlışları düzeltmekle geçirecek zamanı yoktur” dedi.
Türkiye’nin doğal ve kültürel mirasını korumak amacıyla 1990 yılında kurulan Çekül Vakfı’nın doğa-kültür-insan arasındaki yaşamsal uyumun savunucusu olduğuna dikkat çeken Sözen, Vakfın 150 yerleşim yerindeki temsilcileri ve onların etrafında örgütlenen yüzlerce gönüllüsünün gücüyle 25 yılda sayısız projeyi Türkiye’nin geleceğine armağan ettiğini ifade etti.
(Elif Suar TURALI)
Editör: TE Bilisim