Kısa adı BİKTUDER olan Bilgi, Kültür ve Turizmi Geliştirme Destekleme Derneği Başkanı Hayati Çam, Çorum’da çok sayıda kültür varlığı bulunduğunu belirterek, “İlimizde görüntü kirliliğine neden olan kültür varlıklarına yeterli seviyede sahip çıkılmamakta, yanmaya ve yıkılmaya terk edilmiş görüntüsü vermektedir. Bu kültür varlıklarının restore edilerek ayağa kaldırılması, kent turizmine de katkı sağlayacaktır.” dedi.
Çorum’da toplam 264 kültür varlığının 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu tarafından korunma altına alındığını hatırlatan Hayati Çam, harabeye dönüşen kültür varlıklarının tekrar hayata kazandırılmasında başta Belediye ve Üniversite olmak üzere kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına, sendikalara, sivil toplum örgütlerine ve uzmanlara görevler düştüğünü söyledi.
Hayati Çam konuyla ilgili yaptığı yazılı değerlendirmede şu görüşleri dile getirdi:
“İl Özel İdareleri, büyükşehir belediyeleri ve Bakanlıkça izin verilen belediyeler bünyesinde, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarıyla ilgili işlemleri ve uygulamaları yürütmek, denetimlerini yapmak üzere koruma, uygulama ve denetim büroları kurulması 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasasının 5226 sayılı yasanın 13. maddesinde hükme bağlanmıştır. Veli Paşa Hanı’nın restore edilmesi çalışmaları olumludur ancak yeterli değildir. Komşu illere baktığımızda Amasya’da toplam 546 adet kültür varlığı bulunmaktadır. Amasya’nın kültür varlıklarına sahip çıktığı şehri ziyaret eden turist sayısından da anlaşılmaktadır. Amasya’da restore edilen kültür varlıkları restoran, kafe, sanat ve müzik evleri, tanıtım ve söyleşi evleri olarak kullanılmaktadır. Çorum’a gelen turistlerin gezeceği Çorum evlerini tanıtıcı bir tane örnek ev bulunmamaktadır. İlimizde kültür varlıklarına yeterli seviyede sahip çıkılmamakta, harabeye dönüşen ve görüntü kirliliğine neden olan bu yapılar yanmaya ve yıkılmaya terk edilmektedir. Bu ilgisizliğin arkasında rant beklentisi var ise bu daha da düşündürücüdür. Tarih ranta kurban edilemez. Yakın zamanda bu evlerin yanıp yıkılması Çorum tarihine darbe vuracaktır. Çorum tarihine ve kültürüne sahip çıkmalıdır. Yetkililerin, Toplu Konut İdaresi restorasyon kredisi dahil, yerel yönetimlerin kültür varlıkları ile ilgili proje üretmesini ve kaybolmak üzere olan kültür varlıklarına sahip çıkılmasını Dernek olarak bekliyoruz.”
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim