Her ay farklı bir müdürlüğün faaliyetlerini kamuoyuyla paylaşan Külcü’nün bu ayki müdürlüğü Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü oldu.  Sanat Galerisi ve Resim Müzesi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Külcü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün 8 yıl önce yaptığı işin iki elin parmağını geçmediğini belirterek, “Şimdi içinden üç tane müdürlük çıkan büyük bir müdürlük haline geldi. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Spor İşleri Müdürlüğü ve Tesisler Müdürlüğü, Kültür ve Sosla İşler Müdürlüğü’nün bünyesinden çıktı. Müdürlüğümüz çok geniş bir alanda çalışıyor” dedi.

Kültürden, sanattan, spordan bahsedildiğinde belediyecilik faaliyetinin iki sütun üzerinde inşa edilmesi gerektiğini söylediklerini kaydeden Külcü, “Bunlardan birincisi fiziki şartlardır; yani barajlar yaparsınız, yollar, parklar, asfaltlar yaparsınız. İkincisi ise kültür, sanat, müzik, mimari gibi medeniyet üreten değerlerdir. Bu değerler ne kadar güçlüyse toplum olarak o kadar güçlü bir medeniyet tasarrufunu izah edebiliriz.

Mademki belediyecilik iki ayaklı bir hizmetse onun da gereği yapılmalıdır. Bunların ikisi de önemli ve gerekli değerlerdir” şeklinde konuştu.

Kültür ve sanat alanına yönelik yapılan yatırımlar için sabır, fedakârlık ve samimiyet gerektiğini belirten Külcü, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Şehir ve insan ilişkisi meselesi kadim zamanlardan beri tartışılmıştır. Sanat duygusu yüksek, zarif ve narin insanların yaşadığı yerlerde daha estetik şehirler inşa edilmiştir. Şehrin gelecek vizyonunu belirleyen şey o kentte oluşan kültürel dokudur. Aksi takdirde vizyonsuz bir şehirden bahsedersiniz. Şehirleri asla kendi başına bırakamayız. Her şehrin mutlaka bir hedefi olmalıdır. Şehrin tüm aktörlerinin, STK’ların, entelektüellerin, kurumların, herkesin bir görevi olmalıdır. Biz de Belediye olarak kendimize büyük ödevler çıkartıyoruz.

8 yıllık dönemimizde kültür işlerini asla ötelemedik, ihmal etmedik. Biz zor olanı tercih ettik. Yaptığınız yolu, parkı insanlar hemen görür ve takdir eder. Günlük hesap yapan bir anlayışı asla benimsemedik. Hep zamana, insana ve şehrimizin geleceğine yatırım yapmayı tercih ettik.

Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün 8 yıl önce iki elin parmakları kadar yaptığı iş vardı. Şimdi içinden üç tane müdürlük çıkan büyük bir müdürlük haline geldi. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Spor İşleri Müdürlüğü ve Tesisler Müdürlüğü, Kültür ve Sosla İşler Müdürlüğü’nün bünyesinden çıktı. Müdürlüğümüz çok geniş bir alanda çalışıyor.

Belediye olarak medeniyet ve tarihi değerlerimize sahip çıkan bir tutum içinde olduk. 17 devlet kurmuş bir ecdadın torunlarıyız. Onların oluşturduğu muhteşem birikimin mirasçısıyız. Ayrıca yaşadığımız coğrafyada bizden önce var olmuş olan toplumların bıraktığı bir miras da var. Belediye olarak onlara da sahip çıkıyoruz.

KENT ARŞİVİ’NDE 102 KİTABIN BASIMI YAPILDI

Kent Arşivimiz şehrimizin yazılı hafızasını oluşturuyor. 2005 yılında kurulan Kent Arşivi’ne yılda 4 bin ziyaretçinin geldiği belirtiliyor. Biz göreve gelene kadar 35 kitap baskısı yapılmış. Bizim göreve geldiğimizden sonra 67 kitap baskısı yapılmış. Toplam sayı 102.  255 bin kitap ve dergi basmışız. Bunların 30 binini üniversitelere göndermişiz. 2017 yılında da yeni eserler Kent Arşivi’ne kazandırılacak.

“RESSAMLAR BULUŞMASI TÜRKİYE’DE BİR İLKTİ”

‘Ressamlar Buluşması’ Çorum için çok önemli bir etkinlik oldu. Böyle bir etkinliği Türkiye’de ilk defa biz yaptık. Ressamlar Buluşması etkinliğini 5 kez gerçekleştirdik. 81 ressam Çorum’a geldi. 179 sanat eseri Çorum’a kazandırıldı.

“ÇORUM’A MUHTEŞEM BİR GALERİ KAZANDIRILDI”

Hatırlanacağı üzere daha önceki sergi salonu karanlık ve izole bir yerdeydi. Giren bir an önce çıkmak istiyordu. Şuan içerisinde bulunduğumuz Sanat Galerisi ve Resim Müzesi bu anlamda büyük bir eksikliği giderdi. Türkiye’nin çok farklı yerlerinden sergi açmak için gelenler var. Yılın 52 haftası bu anlamda dopdolu geçiyor.

“EĞİTİM YATIRIMLARINA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”

Eğitim yatırımlarına büyük önem veriyoruz. Çevreyolu üzerindeki İmam Hatip Lisesi’nin yapımına 50 milyon liralık bir kaynak aktardık. Bunun yanı sıra okullarımızla ilgili bize gelen talepleri asla geri çevirmedik. Bunun bir sorumluluk olduğu inancındayız. 34 okulumuza Z (zenginleştirilmiş) Kütüphane yapıyoruz. 1 okulumuzda ise dil laboratuvarı kurma çalışmamız devam ediyor. Türkiye’de toplam Z Kütüphane sayısı 700. Bunun 35 tanesini Çorum Belediyesi yapmış. Bu çok önemli bir rakam.

Dinin doğru kaynaklardan öğrenilmesi gerekiyor. Bu kapsamda her mahalleye Kur’an Kursu yapıyoruz. Müftülük tarafından görevlendirecek bir hoca, dinimizi doğru bir şekilde anlatacak.

Gençlere yönelik kitap okuma faaliyeti yürütüyoruz. Sosyal medyanın yaygınlaşması ile birlikte hem okumamız hem de sohbet geleneğimiz yok oldu. Medeniyet inşası iddianız varsa okumak zorundasınız. Kent Konseyi ve Dil ve Edebiyat Derneği ile işbirliği içerisinde 159 okuma grubu oluşturuldu. Bu gruplarda 1758 öğrencimiz var.”

(Taner ŞİMŞEK) 

Editör: TE Bilisim