Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Çorum Koruma İmar Planı'nın yeniden düzenlenmesi için Çorum’da incelemelerde bulundu.
Çorum'un tarihi dokusunu gün yüzüne çıkarmak için koruma amaçlı imar planı yaptırma zorunluluğunu hissettiklerini söyleyen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “Üçtutlar, Çöplü ve Karakeçili Mahallelerinde 1988 yılında tescillenen binaların 1991 yılında imar planlarıyla kullanım kararları belirlenmiş. İhtiyaca cevap vermeyen planda bir buçuk yıldır devam eden çalışma sonucunda bu mahallelerde yer alan 6 hektarlık kentsel sit alanı ve koruma imar planı içine dahil olan 19 hektarlık bölümde kurul üyeleri ile birlikte sivil mimari örnekleri ve sokak yapısını inceledik” dedi.
Koruma amaçlı imar planının onaylanmasının Çorum açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “Şehrimizin dünü, bugünü ve yarını adına çok önemli bir çalışma. Bu incelemeler sonucunda inşallah koruma imar planı içine dâhil edilmiş olan 19 hektarlık bölümün plan yetkisinin belediyeye devredilmesi çalışmalarını tamamlayacağız. Sit alanı sınırında yapacağımız düzenlemeler yine kurula sunulacak. Diğer bölgede ise plan yetkisi belediyeye devredilecek. Bunun sonucunda ise tarihi eserlerin etrafındaki yapılaşmaların düzenli bir şekilde yapılması ve eskiye sahip çıkarak yeni proje üretilmesine imkan sağlayacak" dedi.
Çorum Belediyesi olarak Taşınmaz Kültür Varlıkları katkı payı olarak emlak vergisi gelirlerinin %10'unu İl Özel idaresine aktardıklarını belirten Külcü, “Bu gelirleri Valiliğimiz ile iş birliği içinde şehirdeki bazı tarihi eserlerin yeniden hayat bulması için kullanmaya başladık” ifadesini kullandı.
Yapılacak çalışma ile birlikte Çorum'da tarihi yapıların yeniden canlanacağı kaydeden Külcü, kentin mimarı yapısının zenginleşeceği ve şehrin turizmine de büyük katkı sağlayacağını vurguladı.




(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim