İstifa ettiği günden beri adını birçok konuda geçmesine rağmen her hangi bir açıklama yapmayan ve sessiz kalmayı yeğleyen Başkan Külcü, 31 Mart seçimlerine bir hafta gibi kısa bir süre kala belediye borçları ve Belediye’nin projeleriyle ilgili bir açıklama yaptı.
Külcü, projenin 2015 yılında hazırlandığı ve bugüne kadar neden yapılamadığına haklı gerekçeleriyle açıklık getirirken, belediye borcunun da bahsedildiği gibi 500 milyon lira olmadığını bildirdi.
Külcü, yaptığı açıklamada şu ifadeleri dile getirdi:
“Seçime sayılı günler kaldı. İnşallah milletimiz, ülkemiz, şehrimiz için en hayırlı şekilde süreç tamamlanır.
Ben de kampanyanın başından beri adayları takip ediyorum. Hatta öncesinde aday adaylarını da takip ettim. Kim şehir için ve kurumsal anlamda Belediyemiz için ne hayal ediyor, ne vaat ediyor izliyorum.
Tabi, insanın bir seçmen ve vatandaş olmanın ötesinde, bir kavrayış ve bakış açısı ile açıklamaları değerlendirmesi farklı oluyor.
Çorum’da iki dönem belediye başkanlığı yapmış ve çok yüksek oranda memnuniyet oranlarını yakalamış, aynı zamanda Çorum’un yıllardır hayali olan onlarca büyük eseri, şehre kazandırmış bir insan olarak daha yüksek bir ilgiyle takip ediyorum.
Hayatın her alanında olduğu gibi siyasette ve belediyede de kişiler geçicidir. Aslolan ve kaim olan kurumlardır. Bu bağlamda kurumların hafızaları ve ar-ge birimlerinin çalışmaları çok çok önemlidir.
Belediye Başkanlığı’nı devraldığımızda hayata geçirilmeye hazır tek bir proje dahi yoktu. Çok kısa sürede zengin bir insan kaynağı oluşturarak projeler üretmeye başladık. Hem de hızlıca bunları hayata geçirdik. Şehre kazandırdığımız eserlerimiz çok büyük memnuniyete vesile oldu.
“SEÇİM SÜRECİNİ MEMNUNİYET VE MUTLULUKLA TAKİP EDİYORUM”
Yaptığımız çalışmalarımızda ve hazırlıklarımızda, tüm hizmetler yönünden şehri her yönüyle kuşatacak, tüm sosyal kesimlerin beklentilerine cevap verebilecek projeler olmasına gayret ettik.
Bunların elbette bir yapım sırası vardı. Acil olanı, hemen başlatılabilecek olanı, sosyal, siyasal, hukuki ya da ekonomik sebeplerle bekleyenleri vardı. İhale yapmaya hazır olanı dahi vardı. Bu çerçevede en az 10-15 proje sayabilirim.
“MEMNUNİYETİM ŞUDUR”
Şehrin gelecek beş yılını yönetmeye talip olan adaylar, projelerini açıkladılar. Elbette bunların içinde herkesin hayata bakış açısıyla, siyaset ve şehircilik anlayışıyla şekillenen projeleri var.
Ama başkanlık dönemimizde hazırlıkları tamamlanmış, artık hayata geçmek için gününü bekleyen ya da uzun değerlendirmeye muhtaç olan projelerimizin ağırlıklı olarak yeni dönem projeleri arasında olduğunu görüyorum.
Tüm partilerden adaylar değişik vesilelerle bunları kamuoyu ile paylaşıyorlar.
“HERKESİN SAHİPLENMESİ VİZYONUMUZU GÖSTERİR”
Şehrin geleceği adına oluşturduğumuz belediyecilik vizyonunun anlaşılması bakımından bu sahiplenmeyi önemli görüyorum.
Nihayetinde kamuoyuna açıklanan bu projelerin hepsi, kazanan başkanın projesi olur. Şehrin geleceği açısından bir ortak akıl oluşturma adımı gibi değerlendiriyorum.
Tüm adaylar tarafından hazırladığımız projelerimizin sahiplenilmesi, şahsımız ve birlikte çalıştığımız ekibimizin vizyonunu ortaya koyması bakımından önemlidir.
Bu durumu memnuniyetle takip etmekteyim. Aslında bu memnuniyetimi seçimlerden sonra paylaşmayı düşünüyordum. Ancak Saat Kulesi Yayalaştırma Projesi dolayısıyla, şahsımızın da bir şekilde tartışmaya dahil edilmesi sebebiyle şimdi yapmayı gerekli gördüm.
SAAT KULESİ YAYALAŞTIRMA PROJESİ
Açıklamamda özellikle hiçbir kişi ve parti ismi kullanmamaya gayret ediyorum. Çünkü günlük tartışmaların içine girmek istemiyorum. Seçimlerin kendi mecrasında yaşanmasını diliyorum.
Saat Kulesi Yayalaştırma Projesi, şu anda kamuoyunda konuşulan birçok proje gibi Belediyemiz tarafından hazırlıkları tamamlanmış bir projedir. 2016 yılında kamuoyu ile paylaştık.
Bence olumlu ve olumsuz sosyal, siyasal ve ekonomik sonuçları yüksek olacak bir projedir. Bekletilmiş olmasının sebebi budur. Yeni dönemde uzun uzun tartışılır. Hatta halk oyuna müracaat edilir ve ona göre karar verilir diye beklettik. Üzerinde uzun müzakerelerin yapılması gerekir diye düşünmekteyim.
“KAMUOYU İLE PAYLAŞILINCA ÖĞRENDİM”
Bu projemiz kamuoyu ile paylaşılınca yeni dönem için bir aday arkadaşımızın sahiplendiğini öğrendim. Daha öncesine ilişkin hiç bir bilgim yoktur.
Görsel çalışmaların kimden alındığı, ne zaman alındığını da bilmiyorum. Kaldı ki benzer görüntüleri biz zaten kamuoyu ile paylaşmıştık. Konu bu kadar açık-net ortadır.
Bazı haber kanallarında şahsımızı itham eden yanlış ifadeler gördüm. Eğer sehven yapılmışsa düzeltmelerini rica ediyorum. Kasten yapılmışsa bu apaçık bir yalan ve iftiradır.
BELEDİYENİN BORCU
Uzun zamandır kamuoyunda konuşulan bir husus da belediyemizin borcu konusudur. Bu konuda da bir açıklama yapmak istiyorum.
Herkeste farklı bir borç rakamı var. 500 milyona kadar duyuyorum.
İktisadın bir temel kuralı vardır. Şöyle der, ‘Rakamlar yalan söylemez ancak yalancılar rakam söylerler. ‘
Herkesin her şeyi bilme imkânı yok elbette. Bu düşünce ile açıklıyorum. Çorum Belediyemizin görevi devrettiğimde toplam borcu 155 milyon TL idi. Bunun 35 milyon TL’si Rüzgâr Enerji Santrali’nin borcu, buradan şu anda aylık 750-800 bin TL gelir elde ediliyor. Yani borcunu kendisi ödüyor. Geriye kalan 120 milyon TL. Devrettiğimiz gelir bütçemiz 330 milyon TL. Yani borcun bütçeye oranı %37’dir. 2009 yılında devraldığımız borç oranı da %37 idi. Demek oluyor ki 10 yılda oransal olarak Belediyenin borcu hiç artmamış.
Bu açıklamamızdan sonra artık herkes konu ile ilgili net bilgi sahibi oldu. Değerlendirmelerin bu doğru bilgi ışığında yapılmasını istirham ediyorum.
“GELDİĞİMİZ YER DE BELLİ, DURDUĞUMUZ YER DE BELLİ”
Seçim atmosferi her dönem hareketli tartışmaların, spekülasyonların yapıldığı ortamlardır. Bu seçimde diğerlerinden farklı değildir. Kulislerde her şey çok farklı şekillerde konuşulup-tartışılabilir.
Zaman zaman bu konuşmalarda şahsımızın da zikredildiği haberlerine muttali oluyoruz.
Şundan kimsenin şüphesi olmasın. Biz siyaseti bir makam-mevki elde etme yeri olarak görmedik ve düşünmedik. Bizim inancımıza göre buralar millete hizmet için birer vasıtadır, vesiledir.
İlk günkü aşkla AK Partimizi desteklemeye devam ediyorum. Bizim geldiğimiz yer de bellidir, durduğumuz yer de bellidir. Ülkenin içinde bulunduğu şartlar da bellidir. Gün, sen-ben kavgası yapılacak gün değildir.
Daha güçlü bir Türkiye için, yarınlara daha güvenle bakan ve emin adımlarla hedeflerine yürüyen bir Türkiye için AK Parti’ye ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a destek olma günüdür.
Çorum’da ise AK Partimizin adayı Dr. Halil İbrahim Aşgın kardeşime destek olma ve onun yükünü hafifletme günüdür.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim