İl Genel Meclisi’nin dünkü toplantısında, sokak hayvanları hakkında Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor Meclis üyelerinin bilgisine sunuldu.
Rapor hakkında bilgi veren Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Ahmet Tuna, “2014 yılında ilimizde 21 adet kuduz hastalığı mihrakı çıkmış olup kedi ve köpeklerde 8038 doz kuduz aşısı uygulanmıştır. 2015 yılında ise bir adet kuduz hastalığı mihrakı çıkmış olup 5271 doz kuduz aşısı uygulanmıştır.” dedi.
Komisyon Başkanı Ahmet Tuna, 2007 yılında Bahabey Çamlığı içerisinde 5119 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında sahipsiz hayvanlar için geçici bakım evi kurulduğunu anımsatarak, “Sahipsiz hayvanlar bakım evimiz 10.000 m2lik bir hizmet sahasına sahip olup 1 müdür, 1 veteriner hekim, 1 memur, 5 şoför ve 16 işçi olmak üzere toplam 24 personel ile 7/24 esasına göre 3 vardiya hâlinde 365 gün sürekli hizmet sunmaktadır.” diye konuştu.
Toplanan sahipsiz sokak hayvanların merkeze getirilerek burada gerekli medikal tedavi, parazit tedavi, aşılama ve durumu uygun olanlara üremenin engellenmesi amacıyla kısırlaştırma ameliyatı uygulandığını anlatan Ahmet Tuna şu bilgileri paylaştı:
“Kısırlaştırma operasyonları büyük çoğunlukta dişi hayvanlara uygulanmakta ve öncelik verilmektedir. Kısırlaştırılan hayvanlara küpe takılarak işaretlenmekte ve kayıt altına alınmaktadır. Merkezimizin birinci önceliği kanunda da öngörüldüğü gibi rehabilitasyonu sağlanmış hayvanların sahiplendirilmesi ve hayvanlara yuva bulunmasıdır. Sahiplendirme işlemi 16 yaşından büyüklere ücretsiz ve doldurulan bir form mukabilinde yapılmaktadır. Sahiplendirilemeyen hayvanlar kanun gereği alındıkları ortama tekrar bırakılmaktadır. Kısırlaştırılan hayvanlar kulak küpesi takılarak, kısırlaştırılmayan hayvanlar ise mikroçip takılarak işaretlenmekte ve kayıt altına alınmaktadır. Nisan 2007’den Temmuz 2015’e kadar toplam 3713 sokak köpeğine kısırlaştırma ameliyatı uygulanmış, 1161 hayvan ise sahiplendirilmiştir. Ayrıca 809 köpeğe mikroçip uygulanmıştır.” (Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim