Çorum Sebzeciler ve Pazarcılar Odası Başkanı Erdoğan Yılmaz, kurutmalık sezonunun kapandığını ve turşuluk sezonunun başladığını belirterek, “Kırağı düşene kadar turşuluk sebze satışları devam eder. Domates, salatalık gibi sebze fiyatları şu günlerde hesaplı. Meyve fiyatlarında ise biraz yükselme var.” dedi.
Cumartesi Pazarı’nda görüşlerini aldığımız Oda Başkanı Erdoğan Yılmaz, Çorum’da çok sayıda semt pazarının bulunduğuna dikkat çekerek, “Bazı günler iki ayrı mahallede pazar kuruluyor. Bu durum, pazarcı esnafını son derece zorluyor. TOKİ ve İkbalkent gibi küçük semt pazarlarının kaldırılmasında yarar görüyorum.” diye konuştu.
Yaklaşık 2 yıldır Oda Başkanlığı görevini yürüttüğünü belirten Erdoğan Yılmaz, 2018 yılında tüm Türkiye’deki semt pazarlarının kapalı hâle dönüştürüleceğini dile getirerek, şu görüşleri aktardı:
“Özellikle kış aylarında günün erken kararmasından ötürü açık pazarlarda aydınlatma sorunu yaşanıyor. Biz de Çorum’daki açık semt pazarlarımızın aydınlatılması yönünde girişimlerde bulunduk. Ayrıca köylü pazarına ayrılan kısımları yeniden düzenleyeceğiz. Şu an pazarlarımızın çoğunda köyden ürün satmak için gelenlere yüzde 50 oranında yer ayrılmış durumda. Bu oranı yüzde 20 seviyelerine çekmeyi düşünüyoruz. Pazar esnafının vatandaş tarafından bilinmesi için hazırlattığımız tek tip kıyafet uygulaması ise maalesef amacına ulaşmış gözükmüyor. Pazar esnafı bizim hazırlattığımız tişörtleri giymekte istekli davranmadılar. Bu tişörtleri giyseler, halkımız da kimin esnaf olduğunu daha rahat görecek. Ne yazık ki bu uygulamanın hayata geçirilmesinde Oda olarak bizim bir yaptırımımız bulunmuyor. Bu konuda Belediye’nin denetimlerini artırarak, esnafımızı tek tip kıyafet uygulamasına teşvik etmesi gerekiyor.”


Oda Başkanı Erdoğan Yılmaz, Cumartesi Pazarı’nın orta bölümünde köylü pazarı için yeni bir yer oluşturduklarını belirterek, “Böylece şu an köylümüzün sergi açtığı yolu da araç trafiğine açmamız mümkün olabilir.” dedi.

“YUMURTA FİYATLARI, YÜKSELİŞİNİ KORUYACAK”
Cumartesi Pazarı’nda “Çiftlikten halka” taze yumurta satan Ali Aksungur, son günlerde artış yaşayan yumurta fiyatlarının önümüzdeki birkaç hafta daha bu yükselişini koruyacağını iddia etti.
Yumurta fiyatlarının inişli çıkışlı bir grafik çizdiğini vurgulayan Ali Aksungur, şu an “yüksek” seyirdeki fiyatların önümüzdeki 1-2 hafta daha bu seviyelerde olacağını kaydetti. Bu hafta Cumartesi Pazarı’nda yumurtanın 30’lu kolisi 8 lira ile 12 lira arasında değişti.


Ali Aksungur (Ortada), “Yumurta fiyatları en az 15 gün daha yüksek seyreder” dedi.

“PAZARDA KURU KALABALIK VAR”
Cumartesi Pazarı’nda kuru soğan ve patates satan Hüseyin Çığırkan ise pazardaki kalabalığın esnafın kazancına yeteri kadar olumlu yansımadığını iddia etti. Hüseyin Çığırkan, “Alışveriş yapmak için pazarda bulunan kişilerin çoğu eş, dost, konu-komşu ve akrabasıyla geliyor. 1 kişi alışveriş yapıyor, 5 kişi yanında geziyor. Hâl böyle olunca pazarda kuru kalabalık oluyor.” diye konuştu.


Hüseyin Çığırkan, “Bir kişi alışveriş yaparken, beş kişi yanında geziyor.” dedi.

PAZAR ŞEMSİYELERİ TEHLİKE SAÇIYOR
Semt pazarlarının olmazsa olmaz aksesuarlarından şemsiyeler, özellikle rüzgârlı havalarda halkın can güvenliğini tehlikeye sokuyor.
En ufak bir rüzgâr kımıltısında havalanarak sağa sola savrulan bu şemsiyeler, kimi zaman ciddi yaralanmalara da neden olabiliyor. Pazarda alışveriş yapmak için bulunan yurttaşlar bu şemsiyelerin esnaf tarafından kontrollü bir şekilde sabitlenmesini talep ediyorlar.


Cumartesi Pazarı’nda devrilen bir şemsiye, ÇORUM HABER objektifine böyle takıldı.

“HAVALAR SERİNLESİN, VATANDAŞ TATLI YESİN”
Seyyar tatlıcılık yapan Gazi Kanderun, tatlının daha çok serin havalarda satıldığını belirterek, “Sıcak havalarda tatlı zor satılır. O bakımdan havaların soğuması benim işime gelir. Havalar serinlesin, insanlar tatlı yesin.” ifadelerini kullandı.


15 yıllık tatlıcı Gazi Kanderun, Utku Haboğlu isimli küçük müşterisine tatlı verirken…

ANA-OĞUL, SATIŞLARDAN MEMNUN…
Reyhan ve Murat Altunkaya isimli ana-oğul, Cumartesi Pazarı’nın keyifli yüzlerinden…
Yaklaşık 8 yıldır pazarcılık yaptıklarını belirten ana-oğul, “Cumartesi Pazarı diğer semt pazarlarına göre her zaman biraz daha hareketlidir. Bu haftaki satışlarımız yüzümüzü yine güldürdü.” şeklinde konuştular.


Reyhan ve Murat Altunkaya isimli ana-oğul, 8 yıldır semt pazarlarında birlikte çalışıyor.

“KÖYLÜ PAZARI BİZE ZARAR VERİYOR”
Uzun yıllardır pazarcılık yapan Veli Genç, bayram sonrası hareketli bir pazar geçirdiklerini ifade ederek, “Ancak işlerimize köylü pazarı sekte vuruyor. Köylü pazarı olarak ayrılan bölümde bizim tezgâhımızdaki ürünler iki misli fiyatla satılmasına rağmen vatandaş tamamen ‘organik’ sanıp orayı tercih ediyor.” şeklinde sıkıntısını dile getirdi.


Veli Genç, köylü pazarından duyduğu sıkıntıyı dile getirdi.


Editör: TE Bilisim