Çorum’un en eski camilerinden biri olan Kubbeli Camii’nin uzun yıllardır süregelen tuvalet eksikliği, cami cemaatini ve çevre esnafını zor durumda bırakıyor.
Kubbeli Camii’nin kitabesi günümüze ulaşmadığından ne zaman yapıldığı ve bânisinin kim olduğu bilinmiyor. Sadece 1883 tarihinde bakım ve onarımdan geçtiğini gösteren bir tamir kitabesi bulunuyor. Kare plânlı ve üzeri kubbe ile örtülmüş olan caminin duvarlarında sarı köfeki taşı kullanılmış.
Bugünkü hâlini, 1924 yılında geçirdiği onarımdan sonra aldığı biliniyor. 1960’lı yıllara kadar, şu an İnönü Caddesi üzerindeki “Kubbeli” otobüs durağı ve küçücük bir parkın konuşlandırıldığı alanda bir tuvaletinin bulunduğunu ve bu tuvaletin Vali Mehmet Varinli tarafından yıktırıldığını dönemin tanıklarından öğreniyoruz.
2002 yılından bu yana Kubbeli Camii’nde müezzin kayyım olarak görev yapan İdris Bal, camiye en yakın tuvaletin Haritacı Osman Bey Sokak’ta bulunan ve Altı Nokta Körler Derneği tarafından işletilen tuvalet olduğunu belirterek, bu tuvaletin ücretli olmasının özellikle gün içinde sık ihtiyaç gidermek zorunda kalan yaşlı cemaat için sorun teşkil ettiğini söyledi.
Amme hizmetinin her şeyin önünde olması gerektiğini vurgulayan Müezzin İdris Bal, söz konusu problemin giderilmesi yönündeki çözüm önerilerini şu şekilde dile getirdi:
“Günde 8-10 kez tuvalet ihtiyacı duyan bazı yaşlılarımız, her sefer 1 lira ödemesi hâlinde yüksek bir yekûn harcamak mecburiyetinde kalıyor. Bu konuda en yararlı çözümün Ulucami’de olduğu gibi yer altına tuvalet yapılması olacağı kanaatindeyim. Teknik olarak bunun gerçekleştirilememesi hâlinde cami cemaatinin ücretsiz kullanımı için Altı Nokta Körler Derneği’nin işlettiği tuvalet bize devredilebilir. Ancak bunu yaparken, Derneğin kazanç kapısını kapatmadan onlara başka bir yer tahsisi yapılarak, yeni bir mağduriyet doğurulmamalıdır. Bu konuda Belediyemizin en uygun çözümü getireceği umudunu taşıyorum.”
İdris Bal ayrıca camide kadınların namaz kılması için ayrılan bölümdeki lavabonun da yetersiz kaldığını ifade ederek, “Bu kısımda kadınlarımızın abdest almaları için koyduğumuz 1 adet lavabo maalesef ihtiyacı karşılamıyor. Bu bölümün de elden geçirilmesi, daha konforlu hâle getirilmesi lâzım. Kadın cemaatimizin bu konudaki yoğun taleplerini gidermek için de yetkililerimizden destek bekliyoruz.” diye konuştu. 

İdris Bal, 2002’den bu yana Kubbeli Camii’nde müezzin kayyımlık yapıyor.

Altı Nokta Körler Derneği’nin Haritacı Osman Bey Sokak’ta işlettiği ücretli tuvalet…

Kubbeli cemaati, Ulucami’deki gibi modern bir tuvaletin kazandırılması hâlinde, tarihî hiçbir özelliği bulunmayan avludaki şadırvanın da yıkılmasının yerinde olacağı düşüncesinde…

“TUVALETİ VARİNLİ YIKMIŞTI”
Çepni Mahallesi’nde yaşayan ve 70 yıldır namaz kılmak için Kubbeli Camii’ne gelen Abdullah Tüfekçi, 1960’lı yıllara kadar caminin bir tuvaletinin bulunduğunu ancak İnönü Caddesi’nin genişletilmesi amacıyla dönemin Valisi Mehmet Varinli tarafından yıktırıldığını söyledi.
90 yaşındaki Abdullah Tüfekçi, hemen hemen her vakit namazını Kubbeli’de kıldığını belirterek, Cami’nin tuvalet eksikliği konusunda şu görüşleri paylaştı:
“Bizim gibi yaşı ilerlemiş insanlar için tuvalet çok önem arz ediyor. Sağlık sorunlarımız ve kullandığımız ilaçlar sebebiyle her gün çok sık tuvalete gitmek mecburiyetindeyiz. Allah’tan benim evim yakın. Yoksa tuvalete, para mı yeter? Buraya gelen cemaat, çok zorluk çekiyor. Aslında bu caminin caddeye bakan yamacında bir tuvalet vardı. 60’lı senelere kadar o tuvaleti kullanırdık. Fakat Vali Mehmet Varinli, İnönü Caddesi’ni genişleteceğim diye o tuvaleti yıktı. O gün, bu gündür Kubbeli’ye bir daha tuvalet yapılmadı. Şimdi herkes bu hususta çok muztarip. Tuvaletsiz cami olur mu hiç? Belediye Başkanı Külcü, Ulucami’ye yaptırdığı asansörlü, yürüyen merdivenli tuvaletlerden Kubbeli’nin avlusuna da pekâlâ yaptırabilir.” 

“ULUCAMİ’DEKİ ASANSÖRLÜ TUVALETTEN BİZ DE İSTİYORUZ”
Kubbeli Camii’nin en eski cemaatinden olan 79 yaşındaki Hasan Bakan ile 40 yıldır vakit namazları için buraya gelen 71 yaşındaki Sadık Uysal da yaşlılığa bağlı nedenlerden ötürü çok sık tuvalete gittiklerini belirterek, “Kubbeli Camii’nde tuvalet bulunmaması bizim senelerdir kanayan bir yaramız. Karşıda paralı tuvalet var fakat bizim gibi her gün defalarca ihtiyaç gören insanlar ne yapsın? Yöneticilerin, vatandaşın cebini de düşünmesi lâzım. Artık bizim de sesimizi duyan birileri olmalı. Bu eksiklik bir an evvel giderilmeli. Ulucami’ye asansörlü ve yürüyen merdivenli yeni tuvaletler yapıldıysa, Kubbeli’ye de yapılabilir. Yeter ki Başkan Külcü istesin.” şeklinde görüşlerini aktardılar.
Uzun yıllar yurtdışında yaşamış olan Yaşar Tahtalı ise Cami’nin tuvaletinin bulunmamasına çok şaşırdığını dile getirerek, “Tuvaletsiz cami görülmüş şey mi?” ifadesini kullandı. 

Sağdan itibaren: Hasan Bakan, Abdullah Tüfekçi, Müezzin İdris Bal ve Sadık Uysal, Kubbeli’nin avlusunda tuvalet sorunu üzerine görüşlerini aktarırken, uzun yıllar yurtdışında yaşamış olan Yaşar Tahtalı, Cami’nin tuvaletinin bulunmamasına şaşırdığını söyledi.

NECDET DİKEN VE AHLATCI’YA TEŞEKKÜR
Kubbeli Camii’nde 2002’den beri müezzin kayyımlık yapan İdris Bal, caminin 1997’de yaşanan depremde zarar gördüğünü hatırlatarak, son tadilatın bu depremin ardından gerçekleştirildiğini söyledi.
İdris Bal, göreve geldiği yıl gerçekleştirilen bu tadilatın resmî prosedür ayağını eski Belediye Başkanlarından Necdet Diken’in çözdüğünü, bakım-onarım masraflarının ise işadamı Ahmet Ahlatcı tarafından karşılandığını belirterek, “Allah her ikisinden de razı olsun. Onların sayesinde camimiz yeniden ayağa kaldırılmıştır.” dedi.



(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim