CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, CHP İl Başkanı Hasan Eray Tüfekçi, Merkez İlçe Başkanı İsmail Kalender, İl Kadın Kolları Başkanı Gülhan Eke ve Gençlik Kolları Başkanı Onur Topkül’den oluşan heyet sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarını ziyaret etti.

İlk olarak Çorum Ticaret Sanayi Odası’na giden CHP heyeti daha sonra Ziraat Odası ve Ticaret Borsası’nı ziyaret etti. CHP heyetinin son ziyareti ise Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği oldu.

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik derin kriz ve krizden çıkış eylem planın ele alındığı ziyaretlerde, CHP’li heyet CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve ekibinin hazırlamış olduğu 32 sayfalık bir sunumu sivil toplum kuruluşu yöneticilerine takdim etti ve yaşanan derin kriz hakkında bilgi alışverişi yaptılar.

32 sayfadan oluşan ekonomi sunumu içerisinde Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun 13. maddelik çözüm önerileri ve 9 maddeden oluşan hükümetin yanıtlaması istemiyle ekonomi soruları ve bunlara ek olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın ekonomi sunumu da yer aldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Bedri Serter, içinde bulunduğumuz son ekonomik koşulları sivil toplum kuruluşları ile ele aldıklarını söyledi. Ziyaret ettikleri yerlerde sıkıntıları da dinleyen Bedri Serter, ülke ekonomisinin son yıllarda iyiye gitmediğine dikkat çekti. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve krizden çıkış yollarını aramak amacıyla STK’ları ziyaret ettiklerini ve fikir alışverişinde bulunduklarını anlatan Serter, ülkenin krizden çıkışının tek yolunun üretimden geçtiğini kaydetti.

Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Ziraat Odası ve Esnaf Odaları Birliği yöneticileri de ziyaretlerden duydukları memnuniyeti dile getirerek ülkenin her alanda yeniden bir sıçrama yapması gerektiğini, bunun için ithal girdi ürünler yerine yerli ürünlere desteğin artması gerektiğini sözlerine eklediler.

Buna göre CHP heyetinin sivil toplum kuruluşlarına sunduğu çözüm önerilerinde şu maddeler yer aldı:

“1- Devlette Liyakat Sistemi Yeniden İnşa Edilmelidir. Şimdi geçerli olan liyakat değil sadakat.

2- Demokrasiye Geçilmeli, Hukukun Üstünlüğü ve Hukuk Güvenliği Sağlanmalıdır: Hukuk Olmazsa Yatırım da Olmaz

3- Merkez Bankası’nın Bağımsızlığı Sağlanmalıdır: TCMB’nin Araç Bağımsızlığına Siyasi Müdahaleye Son Verilmeli

4- Akılcı Bir Sıcak Para Yönetimine Geçilmelidir: Üretim ve istihdam artışı sağlayan ve yeni teknoloji getiren doğrudan yatırım girişleri özendirilmelidir. Türkiye ekonomisi spekülatif amaçlı sıcak para hareketlerine karşı korunmalıdır.

5- Dolar Esas Alınarak Yapılan İhaleler Süratle Türk Lirasına Dönüştürülmelidir: Hem İhalelerde Hem de Verilen Garantilerde ve Geçiş Ücretlerinin Belirlenmesinde TL’ye Dönülmeli. Vatandaşa «dolar sat» de, yandaşa dolarla garanti ver. Bu adalet duygusunu bitirir.

6- Kamu İhale Yasası Değiştirilmelidir: Uluslararası Standartlara Uygun Bir Kamu İhale Yasası çıkarılmalı, adrese ihale teslimi sona ermeli.

7- Sayıştay Uluslararası Standartlarda Denetim Yapmalıdır: Vergiyi Toplayan İrade, Vergiyi Nasıl ve Nerelere Harcadığının Hesabını Vermeli

8- Bütçe Disiplini Sağlanmalıdır: Bütçe Dışı Uygulamalara Son Verilmeli, Denetimsiz İkinci-Üçüncü Bütçeler Oluşturulmamalı, Fonlar Bütçe Disiplini İçerisine Alınmalı.

9- Dış Politika 180 Derece Değişmelidir: Dış Politikada Hamasete Son Verilmeli, İç Politika Malzemesi Yapılmamalı. Dış Politikada Dost Ülkeler, Düşman Ülkeler Yoktur, Dış Politikada Ülkelerin Çıkarları Vardır. Barışçıl, Tutarlı ve Saygın Bir Dış Politika İzlenmelidir.

10- Geleceğimizi İpotek Altına Alan Kontrolsüz Borçlanmalardan Kaçınılmalıdır: Kamuda Koşullu Yükümlülükler Dahil Borçlanma Disiplini Yeniden Sağlanmalı, Bunun İçin Gerekirse Anayasal Kural Getirilmelidir.

11- Adaletsiz Vergi Politikası Düzeltilmelidir: Rantiyenin Korunduğu, Emeğin ve Üretenlerin Cezalandırıldığı Vergi Politikasına Son Verilmeli. Herkes Kazancına Göre Vergi Vermeli, 2006’dan Bu Yana Bekletilen Man Adası gibi Vergi Cennetleri Listesi Kararnamesi Yayımlanmalı buralara kaçan paralar vergilenmelidir.

12- Üretimi Önceleyen Bir Planlama ve Teşvik Politikası Yaşama Geçirilmelidir: Bir Ülke Tarlada, Fabrikada, Bilim ve Sanatta Üretirse Güçlü Olur. Bunun İçin Doğru Planlama ve Teşvik Gereklidir.

13- Türkiye İsraftan Kaçınmalı, Tasarruf Yapmalıdır: İsraf, Dengeli ve Adil Büyümenin Düşmanıdır. Tasarrufa Kamudan Başlanmalı, Saray, Araç Bina Saltanatına Son Verilmelidir”

Ziyaretlerde iktidarın cevaplaması gereken sorulara da şu şekilde yer verildi:

“Soru 1 - “Tarımı bitir, çiftçiyi borç batağına sürükle, samandan mercimeğe – canlı hayvandan ete kadar tarım ürünlerini ithal et” diyen, dış güçler miydi?

Soru 2 - “Yandaşlarına Türkiye’nin en büyük ihalelerini dolar endeksli ver, ver ki dolar yükseldikçe daha fazla kazansınlar” diyen, dış güçler miydi?

Soru 3 - Haydi, ihaleyi dolarla verdin, “Yandaşlarına dolarla gelir garantisini de ver” diyen, dış güçler miydi?

Soru 4 - Haydi, dolarla yandaşlarına gelir garantisi de verdin, peki “yandaşlarının, sözleşme değeri 123 milyar dolar olan projelerinin dış borcuna devleti kefil et” diyen, dış güçler miydi?

Soru 5 - “Döviz geliri olmayan şirketlere, döviz cinsinden borçlanmalarına izin ver” diyen, dış güçler miydi?

Soru 6 - Geçmişteki üreten ve saygınlığı olan Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’sini Londra’daki bir avuç tefeciye teslim eden dış güçler miydi?

Soru 7 - “Merkez Bankası’na müdahale et, bağımsız kurumların bağımsızlıklarını sonlandır, her şeyi sen belirle” diyen, dış güçler miydi?

Soru 8 - Haklı olarak “borç alan emir alır” diyordun. Memleketi bu hale getirmek için bugüne kadar emir aldığın dış güçleri açıklayacak mısın?

Soru 9 - Geldiğimiz noktada artık Londra’daki tefeciler, faizi yetersiz buldukları ve sana güvenmedikleri için borç vermiyorlar. Şimdi borç almak için Katar’ın kapısını çalmaya ve yalvarmaya başladın. Yeni emirleri Katar’dan mı alacaksın?”

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim