Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Balkanı Bendevi Palandöken, “Yabancı para ile ticaret yapmayan, geliri döviz üzerinden olmayan tüm firmaların kredileri Türk lirasına çevrilmeli” dedi.

Yurt içindeki bankaların reel sektöre vermiş olduğu döviz kredilerinin Türk lirasına çevrilmesinin dövizin üzerindeki baskıyı büyük ölçüde azaltacağını belirten TESK Genel Başkanı Palandöken, “Yabancı para ile ticaret yapmayan, geliri döviz üzerinden olmayan tüm firmaların kredileri Türk lirasına çevrilmeli” ifadelerini kullandı.

2010 yılından bu yana reel sektörün yurt dışından sağladığı döviz kredilerinin sadece 20 milyar dolar arttığını ve 2016 yılı Ekim ayı itibariyle 96.3 milyar dolar düzeyine çıktığını belirten Palandöken, “Buna karşın aynı dönemde yurt içindeki bankalardan alınan döviz kredileri yüzde 160 oranında artarak 57,2 milyar dolardan 149,1 milyar dolara çıkmıştır. Bu borç belirli bir plan çerçevesinde aşama aşama Türk lirasına çevrilmelidir. Böylelikle hem reel kesimin döviz borcu azalmış hem de döviz kurları üzerindeki baskı azalmış olacaktır” dedi.

Ticaretini Türk lirası üzerinden yapan firmaların döviz bazında kredi kullanmasının anlaşılmasının güç olduğunu ifade eden Palandöken, “İhracat yapan ve döviz bazında gelir elde eden işletmelerin yine döviz bazında borçlanması normaldir. Ancak sırf faiz oranları daha düşük olduğu için döviz bazında borçlanmak hem büyük risk taşır hem de gereksiz yere döviz kurlarının yükselmesine neden olur. Bu durumda olan işletmelerin döviz kredileri Türk lirasına çevrilmeli, ihracat yapan ve döviz kazandıranların da kendi tercihlerine bırakılmalı” şeklinde konuştu.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim