TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girenlerin sayısının 2015 yılının sonunda 1 milyon 331 bin kişiyi aştığını belirterek kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin yasal takibe girdiğini kaydetti. Yasaya göre ödeme şartını ihlal suçlarında, sanıklara üç aya kadar tazyik hapis cezası verildiğini anlatan Palandöken, buna göre son beş yılda borcunu ödeyemeyen kart borçlusu vatandaşlardan 110 bin 361 kişinin cezaevine girdiğini vurguladı. Sosyo-ekonomik yönden sorunun çözümü için bankaların ‘bize ne’ diyemeyeceğini kaydeden Bendevi Palandöken, “Bankalar elini taşın altına koymalı, borçlara uzun vadeli yapılandırma getirmelidir” dedi.

“KART SAYISINDA AVRUPA BİRİNCİSİYİZ”
2015 yılında kartlı alışverişlerin toplam tutarının 526 milyar TL'ye ulaştığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kart sayısı 171 milyon adete ulaşan Türkiye’nin, Avrupa’da birinci sıraya yerleştiğini, bunların 58 milyon 215 binini kredi kartlarının oluşturduğunu belirtti.
Kartlı yapılan alışverişin vatandaşın harcamalarının içindeki payının ise son 5 yılda yüzde 28'den yüzde 39'a çıktığını, kartla daha çok alışveriş yapmaya başlandığını anlatan Palandöken, “Ama unutmayalım 1 milyon kredi kartı sahibi de yasal takibe düşmüş durumda. Vatandaşımızda bilinçli tüketici olmak zorunda. Alış verişlerimizi taksitle yaparak bir avantaj sağlayabiliriz ama AVM’lerde o kadar çok çeşit ve alış verişe yönelten tuzak ürünler var ki albeniye kapılıp hiç ihtiyacımız olmasa bile alış veriş yapabiliyoruz. Ödemeleri gelince de kara kara düşünüyoruz. Bu durum tüketici mağduriyetinin artmasına neden olmakta, piyasanın dengelerini bozmaktadır” diye konuştu.
Bankaların aidatsız kredi kartı çıkarma yükümlülüğünü de taksit hakkı vermeden yerine getirmesini de eleştiren Palandöken, İnsanlara sormadan kredi kartı gönderen, gelirinin 10 katı limit tanımlayan bankaların, şimdi aidatsız kart vermeye gelince taksitsiz olarak verdiğini, bu konuda da yeniden düzenleme yapılarak taksit yapabilecek şekilde kredi kartı vermeleri gerektiğini ifade etti.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim