Veteriner Hekimler Odası Başkanı Necati Yüce ile beraberindeki Yönetim Kurulu üyeleri Recep Longa ve Fatih Şerbetçi, ÇORUMHABER’i ziyaret ederek koyun ölümleriyle ilgili açıklama yaptı.
Ölümlerin aşı yüzünden olduğu yönünde yanlış bir algı oluştuğunu ve mesleğin yıpratılmaması adına bir açıklama yapma gereği duyduklarını söyleyen Yüce, hayvan sahibinin 10 Mart’ta ilçede serbest çalışan bir meslektaşlarına gelerek koyunlarının ölmesi sebebiyle Bohça Aşısı yaptırmak istediğini ve aynı gün aşı yapıldığını açıkladı.
Koyun ölümlerinin devam etmesi üzerine Osmancık İlçe Gıda Müdürlüğü’nce yapılan tespitte 250 koyunu bulunan hayvan sahibinin 100 civarında koyunun öldüğünü belirttiğini ancak yapılan resmi tespitte ölümlerin bu kadar olmadığını da anlatan Yüce, “Osmancık İlçe Müdürlüğü Veteriner Hekimleri tarafından ölen hayvanlardan marazi madde alınarak Etlik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne bizzat götürülmüş ve yapılan otopside hayvanların çok zayıf olduğu, ikiz gebelik ve karaciğerde parazitlerin olduğu tespit edilmiştir. Patolojik muayenede ölüm sebebinin Gebelik Toksemısi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca hayvan sahibine hayvanlarının çok zayıf olduğu ve ölümlerin Gebelik Toksemisine bağlı olarak şekillendiğinden enerji içeriği zengin yemlerle besleme yapması tavsiye edilmiştir” şeklinde konuştu.
(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim