Hitit Üniversitesi, Gıda ve Tarım İl Müdürlüğü ile Çorum İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen Arıcılık Çalıştayı Hitit Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Arıcılık Çalıştayı’na Hitit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Reha Metin Alkan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ömer Arslan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, akademisyenler, arı üreticileri ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Gıda ve Tarım İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş ve Hitit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Reha Metin Alkan’ın konuşmalarının ardından çalıştaya geçildi. Moderatörlüğünü Yrd. Doç.Dr. Ali Salur’un yaptığı çalıştaya konuşmacı olarak katılan emekli öğretim üyesi Prof.Dr.Muhsin Doğaroğlu “Türkiye Arıcılığının Sorunları ve Çözüm Yolları”, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Onur Girişgin “Türkiye’deki Arı Hastalıklarına Genel Bakış” Hitit Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Engin Şenel “Bal ve Diğer Arı Ürünlerinin Tıbbi Kullanımı”, Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Nedim Albayrak da “Balın Beslenmedeki Yeri” konularında katılımcılara bilgiler verdi.
Konuşmasında Anadolu arı ırkını koruma çalışması yapıldığını ve bunun kendileri için bir onur meselesi olduğunu belirten Prof.Dr.Muhsin Doğaroğlu, arıcılığın bir darboğazda olduğunu, koyunculuğa verilen değerin arıya verilmesi durumunda bal üreticilerinin de ihya olacağını vurguladı.
Bal üretiminde Türkiye’nin dünyada Çin’den sonra ikinci sırada yer aldığını söyleyen Prof.Dr. Doğaroğlu, arıcılık konusunda Çin’in teknolojiyi çok iyi kullandığını ifade etti. Kaynak kullanımının doğru yapılamadığı gibi yerleşilen yerlerde de sorunlar meydana gelebildiğini anlatan Doğaroğlu, “canı pahasına üretim yapan bir sektörüz, herkesin tatil yaptığı dönemlerde bizler çalışıyoruz. Verimlilik için herkes bulunduğu bölgeye en iyi uyum sağlayan arı cinsini seçmeli. Bu seçim için Anadolu’da yeterince varyasyon mevcut” dedi.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim