Vali Kılıç, Merkez’e bağlı köy muhtarlarıyla bir araya gelerek, kırsaldaki sorunları masaya yatırdı. Valilik Yemekhanesi Toplantı Salonu’nda dün gerçekleştirilen toplantıya Özel İdare Şube Başkanları, İl Genel Meclisi üyeleri ve çok sayıda köy muhtarı katıldı.

Muhtarlara tek tek söz hakkı vererek köylerin sorun ve taleplerini dinleyen Kılıç, kırsala yapılan hizmetlerden genel bir memnuniyet duyulduğunu dile getirdi. Sorunların çözümü konusunda ilgili şube başkanlarına talimatlar veren Vali Kılıç, toplantıda şöyle konuştu:

“Görüyorum ki siz muhtarlarımız köylerimize yapılan hizmetlerden memnun kalmışsınız. Meclisimizin yaptığı performans programını biz inşallah gerçekleştireceğiz. Bu ilan edilen program sizlere intikal etmiştir. Bunun üzerine bulduğumuz kaynaklarla daha çok iş yapmayı düşünüyoruz. Şu anda bile bizim özel idaremizin 2018 yatırım bütçesi sanıyorum bir otuz kırk milyon civarında. Şu anda biz otuz milyonluk ilave kaynağı bulduk. Bir hobi bahçeleri uygulamamız var biliyorsunuz. Hobi bahçeleri uygulamamızda dokuz yüz parsel meclisimiz geçen ayki toplantısında üretti. Bunlardan iyi gelir geliyor. Tahmin ediyoruz ki buradan bir otuz milyon civarında para bizim kasamıza girecek. Ve bu bizim bütçe dışı gelirimiz. İnşallah bunun üzerine daha fazla kaynak arıyoruz. Kaynak buldukça performans programına ilave programları beraber yapacağız.

Bu hobi bahçeleri uygulamamıza ilave olarak bir talimat veriyorum takip edeceğim. Nerde bir su kaynağımız varsa projesini yapacaksınız. Elimizde projemiz bulunsun. Arkadaşlarımızın dediği gibi sulama projeleri çok önemli. Bir arazi kuru arazi ise orda köylümüz bir lira kazanıyorsa su geldiği zaman yedi veya on bir lira kazanır. Dolayısıyla bizim sulama projelerine yüklenmemiz lazım. Daha önce söylediğim gibi bu projeleri DSİ ile beraber yapın DSİ standartlarında onların kabul edebileceği projeler olsun. Çünkü bazen DSİ proje istediğinde vereceğimiz projenin onların standartlarına uygun proje olmasında fayda var.

Kış boyunca araçlarımız yatmasın istedik. Kış boyunca araçlarımız köy yollarını köy içi yolları mezarlık yollarını kumladılar. Ben gün gün takip ettim çok ciddi mesafe aldık bu konuda. Bu sene iklim de iyi geçtiği için köylerimizde kilit parkenin haricindeki köy içi sokaklarımızın ve mezarlık yollarımızın hemen hemen tamamı kumla kaplandı.

Gelir getirici türe de arkadaşlar yüklensinler köylerindeki hazine arazileri tapulama harici alanları tespit etsinler. O köyde orman teşkilatımız ceviz badem dikiyor ve üç sene bakımını yapıyor ve baktıktan sonra köy tüzel kişiliğine bırakıyor. Bunun geliri köye ait oluyor. Yani yaptığımız hesaplamalara göre eğer biz bu işi başarırsak geçen sene diktiğimiz yerlerden öyle köyler var ki yıllık bir milyon gelir tahmin ediyoruz. Şimdi bir muhtar olarak düşünün kasanızda bir milyon bir geliriniz var ihtiyar heyetiyle beraber siz harcayacaksınız o parayı. Neler yapmazsınız ki köyünüze. Bu projeye ağırlık verin. Tıbbi aromatik bitkiler projesine başladık biz projenin kapsamı şu. Sözleşmeli çiftçilikle köylerde biz bu bitkilerden ektireceğiz. Bu konuya da gerekli önem verilmelidir, bundan da ciddi bir gelir olacağını umuyoruz. Köylerimiz için inşallah böyle hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Ben katılımlarınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim