İl Özel İdare Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törene Vali Necmeddin Kılıç, Çorum Milletvekilleri Salim Uslu, Ahmet Sami Ceylan, Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Çorum eski Milletvekili Ali Yüksel Kavuştu, Bayat Belediye Başkanı Ekrem Ünlü, İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya, AK Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ, AK Parti Merkez İlçe Başkanı ve İl Genel Meclisi Üyesi Erhan Akar, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ömer Aslan, Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan AK Parti Kadın Kolları Başkanı Meryem Demir, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Burak Köse, teşkilat yöneticileri ile kurum idareci ve personeli katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende ilk konuşmayı yapan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Çıplak, kurumun 150 yıllık tarihini, yatırım ve hizmetlerini anlattı. Son olarak 12 yıl önce yapılan değişiklik ile kurumun köylere hizmetlerde atağa geçtiğini belirterek ilimizin köy sayısı bakımından ülkede 3. Sırada yer aldığını, bağlılarıyla birlikte kırsalda Bin 200 yerleşim noktasında yaklaşık 135 bin insana hizmet götürdüklerini söyleyen Recep Çıplak, köylerin 4 bin 940 kilometre yol ağı bulunduğunu, buradaki insanlara kendi öz kaynaklarından asfalt, stabilize yol, beton parke, içmesuyu şebekesi, terfi hattı, enerji nakil hattı, sulama havuzu, su depoları, kanalizasyon, gölet, sondaj, bent kanalı, sulama kanalı gibi hizmetleri en iyi kalitede yapmayı kendilerine görev edindiklerini bildirdi.

Köylerin altyapısının yanında kamu binaları, turizm altyapı yatırımları, enerji santralleri, sosyal tesisler yaparak da tüm projelere destek olduklarını anlatan Çıplak, 2016 yılında 98 milyon lira ile 786 projeyi, bu yıl ise 134 milyon liralık bütçe ile Bin 16 projeyi tamamlamış olacaklarını bildirdi.

2017 yılı yatırımları tamamlandığında köylerde yaşayan nüfusun yüzde 100’üne içmesuyu, kanalizasyon, asfalt ve kilit taşı hizmetinin gitmiş olacağını, tarımsal sulamada ise yeni tesislerle birlikte sulanabilen arazi oranının yüzde 13.2’ye çıkacağını anlatan Çıplak, köy yollarının standartlarının yükseltilmesi için kurdukları asfalt plentinin Haziran ayında deneme üretimine başlayacağını, araç parkını yenileme adına çalışmalar uyarınca 2019 yılına kadar 120 milyon liralık yatırım teşvik belgesi aldıklarını, bu kapsamda bazı araçların Nisan ayı içinde teslim edileceğini vurguladı.

Vali Necmeddin Kılıç’ın bir orkestra şefi gibi çalışarak hizmetleri yönlendirdiğini belirten, milletvekillerinin de ilimize ne kadar fazla para aktarılabilecekleri yönünde gayret gösterdiğini söyleyen İl Başkanı Karadağ konuşmasında tüm kurumların uyum içinde çalışması ile köylerin tüm sorunlarının çözüldüğünü, artık sıcak asfalt ve oyun parkı gibi hizmetlerin konuşulur hale geldiğini anlattı.

Milletvekili Kurt ise ülkenin ne günlerden bugünlere geldiğinin köylere yapılan hizmetlere bakıldığında daha iyi anlaşıldığını vurgulayarak hakka giden hizmette her türlü yardıma hazır olduğunu vurguladı.

759 köyü ve bağlılarıyla birlikte bin 200 yerleşim yerine her sene bir önceki seneden daha fazla hizmet getirmek için yola çıktıklarını, kırsalda azımsanmayacak derecede yapılan yatırımlarda emeği geçen herkese teşekkür ettiğini anlatan Milletvekili Ceylan da yatırım için kamyona teker bulunamayan günlerden bugünlere gelindiğini, bu yıl artırımlarla birlikte 134 milyonun 180 milyona çıkabileceğini, 16 Nisan Evet kararından sonra 2018 yılında hizmetlerin katlanacağını, 15 yılda Cumhuriyet tarihinde yapılandan kat be kat hizmet yapıldığını söyledi. Ceylan önümüzdeki yıl Alaca, Osmancık ve İskilip’in 2019’dan sonra ise Mecitözü, Dodurga ve Oğuzlar’ın doğalgaz kullanmaya başlayacağını söyleyerek 5 sene içinde hangi köylere doğalgaz verilmesinin konuşulacağını ifade etti.

Çorum’da köylere bu yıl 136 milyonluk yatırım yapılacağını belirterek gelecekte çok daha yeni hizmetlerin konuşulur hale geleceğini bildiren Milletvekili Uslu da konuşmasında Çorum’a hizmet için gönüllerini koyduklarını açıkladı.

İl Özel İdaresi’nin hedeflerine gece uyumadan, gündüz oturmadan ulaşacağına belirten Vali Kılıç da Suriye’de yaşanan insanlık dramına değinerek geçmişte aynısının Irak’ta yapılarak 2.5 milyon Müslümanın katledildiğini, Suriye’nin ardından Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde kurulan Türkiye’ye de aynısının yapılmak istendiğini, ülkemizin ayağa kalkmasının, refaha ulaşmasının istenmediğini bildirdi.

Konuşmasında o dönem için dünyanın en modern anayasası olan 1920 Anayasasının ‘bizim çocuklar’ dediklerine yaptırdıkları darbelerle değiştirilerek vesayet rejimi yaratıldığını, bu sayede bizim ayağa kalkarak zenginleşmemizin engellendiğini anlatan Vali Kılıç, son olarak Pensilvanya’daki papazın sürüsünün üzerimize salındığını, darbe girişimine sessiz kalan AB başkentlerinde ülkemiz aleyhine hainlerce sürekli nümayişler yapılmasına izin verildiğini, ama bugün vatanını milletini sevenlerin tek yapacağı şeyin birlik beraberlik olduğunu, 10 Nisan günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelişinde de Çorum olarak bu birlikteliği göstererek dünyaya kuvvetli bir ses verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından İl Özel İdaresi Camii İmam Hatibi Ömer Faruk Sağdıç tarafından kesilen kurbanın duası yapıldı. İl Özel İdaresi araçlarının geçişinin ardından ise program yemekle son buldu.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim