Vali Necmeddin Kılıç, İl Genel Meclisi’nin Şubat ayı 4. toplantısına katıldı.

Komisyon raporların görüşüldüğü toplantıda Vali Kılıç, Özel İdare kanalıyla yapılan yatırımlar hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

Vali Kılıç, İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan; "Asfalt Plent Tesisi", "Jeotermal Figani Kaplıcası ve Günübirlik Tesisi", "Kimse Açıkta Kalmasın", "Kimse Aç Yatmasın", "Küçükbaş Hayvanların Küpelenmesine Yönelik Destek Verilmesi", "Köylerimiz Şehir Oluyor" projelerine destek verilmesi ile ilgili Plan Bütçe Komisyonu, Turizm Komisyonu ve Tarım ve Hayvancılık Komisyonu'nca hazırlanan ortak raporun görüşülmesi sırasında projelerin içeriği, kapsamı ve amaçları hakkında tek tek bilgi vererek, Meclis üyelerinin görüşlerini aldı.

İl Genel Meclisi, gündeme taşınan projelere destek verme kararı alırken, 7 projeden 2 tanesi ise kaynak yetersizliği nedeniyle ileriki dönemlere ertelendi, programdan çıkartıldı.

Vali Necmeddin Kılıç, 4941 km.’lik Özel İdare yol ağının 2500 km’sinin asfalt olduğunu anımsatarak, “Yol demek, medeniyet demektir. Tüm iyiliklerin başı yoldur. Yol yoksa köyden şehre göç fazla olur. Bu nedenle il genelindeki asfaltlı bölümlerin yenilenmesi, diğer bölümlerin ise asfaltla kaplanması gerekiyor.” dedi.

Özel İdare’nin yılda 260 km. sathi kaplama yapma kabiliyetine sahip ekibinin bulunduğunu belirten Vali Kılıç, “Bu performansı yılda 560 km.’ye çıkardığımız zaman gidilemeyen köyümüz kalmayacak. Bu yıl Sayın Başbakanımızın da talimatları doğrultusunda tamamen sıcak asfalt kaplamasına yöneleceğiz.” diye konuştu.

Vali Kılıç bu amaçla Özel İdare bünyesinde modern bir asfalt plenti kurulacağını belirterek, “Bu asfalt plenti, alanında Çorum’daki en gelişmiş tesis olacak. Saatte 240 ton asfalt üretme kapasitesine sahip olacak. Bununla beraber asfalt sermeye yarayan ekipman da satın alındı. Bu yıl hedefimiz daha sonra belirlenecek ve en çok ihtiyacı olan köy grup yollarına öncelik vermek koşuluyla 100 km. sıcak asfalt döşemeyi plânlıyoruz.” İfadelerini kullandı.

KÖYDES kapsamında geçen yıl 9,5 milyon geldiğini anımsatan Vali Kılıç, bu yıl bu miktarın 3 misli artacağını belirterek, “KÖYDES’ten bu yıl 20 milyonun üzerinde para gelecek Bu paranın tamamını Sayın Başbakanımızın talimatlarıyla sıcak asfalt yatırımına harcamayı plânlıyoruz.” şeklinde konuştu.

KÖYLERE ÇOCUK OYUN GRUBU

Çorum İl Özel İdaresi için Maliye Bakanlığı'ndan gönderilen 3 milyonluk ödenek, köylere çocuk oyun grubu, çöp konteyneri ve oturma bankı alımı için kullanılacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nun hazırladığı rapor ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Komisyon Başkanı Mustafa Çelik şunları söyledi: "Komisyonumuzca yapılan değerlendirmede; İl Özel İdaresi bütçesine Maliye Bakanlığından 3.000.000,00 TL ödenek gelmiş olup, bu ödeneğin köylerimizin ihtiyaçları için kullanılması uygun olacaktır. Kırsal alanların yaşanabilirliğini artırmak için yapılacak çalışmalar doğrultusunda, Maliye Bakanlığından gelen ödenekten; 133 köye çocuk oyun grubunun yapımı için 1.255.520,00 TL, 320 köye 2650 adet çöp konteynırının alımı için 1.239.858,00 TL ve 1.270 adet bankın köylere dağıtımı için 404.622,00 TL olmak üzere toplam 2.895.307,00 TL’lik ödeneğin alınmasına ve alınan ödeneğin Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Bütçesine aktarılmasına, kilitli beton parke taşı işinde eksik olan yerlerde kullanılmak üzere 100.000,00 TL’lik ödeneğin alınmasına ve alınan ödeneğin Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü bütçesine aktarılmasına Plan ve Bütçe Komisyonunca karar verilmiştir."

Komisyon raporu, oy birliğiyle kabul edildi. yman Şener, "Binanın oldukça eski olması binanın doğu tarafında devamlı çatlakların oluşması, mevcut binanın semt öğrencisinin tekli öğretim olarak ancak yarısının karşılayabilmesi, öğrencilerimizin yeni ve modern bir binada eğitim görmesinin önemini göz önünde bulundurduğumuzda adı geçen okulun yerine 24 derslikli yeni bir okul binasının yapılması komisyonumuzca uygun görülmüştür." diye konuştu. Komisyon raporu İl Genel Meclis Üyeleri tarafından kabul edildi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim