Önceki gün gerçekleştirilen etkinliğe CHP İl Başkanı Ali Rıza Suludere, CHP Merkez İlçe Baþkanı İsmail Kalender, ADD Çorum Şube Başkanı Uğur Demirer ile çok sayıda kişi katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından etkinliğin açış konuşmasını yapan ADD Şube Başkanı Uğur Demirer, Köy Enstitüleri'nin çoğunluğu köylerde yaşayan halkı bilinçlendirmek, modern bir toplum yaratmak için kurulduğunu belirterek, sadece Türkiye’de değil, dünyada da örnek bir model olduğunu söyledi.

Köy Enstitüleri’nin bugünkü “moda” tabiriyle tamamen “yerli ve millî” olduğunun altını çizen Uğur Demirer, “Köy Enstitüleri o dönemde nüfusun yüzde 80’ini oluşturan köylü halkını bilginin ışığından yararlandırmak, bilimsel usullerle tanıştırmak amacıyla Cumhuriyet’i kuran kadrolar tarafından oluşturulmuştu. Bu enstitüler sayesinde köylerden alınan başarılı ve zeki çocuklar eğitilip tekrar köylerine gönderilerek Cumhuriyet’in oradaki ışıkları hâline getirilmişti. Köy Enstitüleri’nin kurucuları Hasan Âli Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’u bir kez daha rahmetle anıyoruz.” diye konuştu.

Ardından Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Uysal, 17 Nisan 1940 tarihinde kurulan Köy Enstitüleri'nin 1954’deki kapatılışına kadar yaşanan süreci katılımcılarla paylaştı.

Enstitülerin kapatılmasını çok büyük bir talihsizlik olarak nitelendiren Prof. Dr. Meral Uysal, “Köy Enstitüleri, Türk eğitim tarihinin en özgün örneğidir. Çünkü taklit değil, Türkiye koşullarına göre oluşturulmuştu. Toplumsal dönüşüm açısından geleneksel okuldan farklı olarak köy yaşamının tüm yönlerini kapsıyordu. Sadece okul ve öğretmenle de sınırlı değildi. Çok yönlü insan kişiliğini geliştiriyordu. Kuram ve uygulama bütünlüğü vardı.” şeklinde konuştu.

Etkinlikte ayrıca ADD’ye yeni üye olan CHP Merkez İlçe Başkanı İsmail Kalender ile Necdet Filizli’ye Dernek rozeti takılarak, üye kartları teslim edildi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim