CHP İl Başkanı Hasan Eray Tüfekçi, İYİ Parti İl Başkanı Bekir Özsaçmacı, CHP Merkez İlçe Başkanı İsmail Kalender, CHP Belediye Meclisi Üyesi Av. Ahmet Özdel, Kadın Kolları Başkanı Gülhan Eke, İl Gençlik Kolları Başkanı Onur Topkül, dernek yönetimi ve üyelerin katılım sağladığı söyleşide açılış konuşmasını ADD Şube Başkanı Uğur Demirer yaptı.

Saygı duruşu akabinde İstiklal Marşı ile başlayan programda açılış konuşmasını yapan Uğur Demirer, Köy Enstitüleri’nin önemini vurgularken, “Eğitim alanında kırsal kesimde yaşayan halk ile kentliler arasındaki bozuk dengeyi eşitlemek ve köy halkına pratik bilgi vermek amacıyla Saffet Arıkan’ın vekilliği ile köy eğitmeni projesiyle temelli atılan bu projeyle, Köy Enstitüleri’nde devletin az bir yardımı ile öğretmen adayları, iş içinde çalışarak hem kendi barınaklarını, dersliklerini ve diğer gereksinimlerini, çalışma yerlerini yapmışlar; hem de gereken genel kültür ile meslekî bilgileri ve tarım çalışmaları yaparak köy için gerekli olan beceriyi kazanmışlardır. Ulaşılmak istenen hedef, Atatürk'ün halkçılık ilkelerine uygun olarak, geniş halk kitlelerinin eğitim düzeyini yükseltmek, böylece reformların yerleşmesi için gerekli koşulları yaratmak, halkın politik, ekonomik ve kültürel yaşama aktif olarak katılmasını sağlamak ve aynı zamanda kendi hakları konusunda bilinçlendirmektir. Enstitüler, geniş bir halk kütlesine ulaşan bir eğitim ve kalkınma etkinliği olması dolayısıyla ülkenin gelişmesinde en büyük katalizör olarak görülebilir. Köy Enstitüleri bütününün içinde İnönü'nün büyük ağırlığı olmuştur. İnönü'nün bu desteği savaş bitene, memleketimizde ve dünyada yeni bir güçler dengesi kurulana kadar sürmüştür. Çok partili döneme girilince İnönü artık eski gücünü bulamamış ve bu desteği enstitülere verememiştir” ifadelerini kullandı.

Demirer’in konuşmasının ardından söz alan Eğitimci-Yazar Muzaffer Gündoğar ise Köy Enstitüleri ile ilgili çeşitli bilgiler verdi. (Esra ESEN)

Editör: TE Bilisim