KOSGEB kredisinden yararlanmak için başvuruda bulunduğunu ve kendisine 30 bin lira kredi çıktığını belirten Mehmet Daylan, isteniulen tüm belgeleri tamamladığı halde, bankaların sudan sebeplerle kredi isteğini geri çevirdiğini anlatarak, “İki banka, ‘bizimle çalışmıyorsunuz’ diye, bir diğeri ise, ‘ödemelerinizde gecikme var’ gerekçesiyle devlet güvencesi altındaki krediyi bana kullandırmadı.” şeklinde konuştu.

Mehmet Daylan, esnafın küçük de olsa yaralarını sarmak veya zor durumda olmasa bile işini rahatlatmak için bu krediye başvurduğunu vurgulayarak, “Bazı bankaların, kredi vereceği esnafı seçerken keyfi davrandığına tanık oluyoruz. Ben şahsen, bu krediyi almasam da önemli değil, ama gördüğüm bu keyfilik nedeniyle konuyu gündeme getirme gereğini duydum.” ifadesini kullandı.

“Esnaf, SGK veya Vergi Dairesi’ne olan borçlarını, krediyi aldığında iade etme umuduyla, bir yerlerden borç bularak kapatıyor. Ama, banka güçlük çıkarıp krediyi alamayınca, daha da zor durumda kalıyor. Zaten bu krediye, çarkların dönebilmesi için ihtiyaç duyuluyor. Zira, esnaf arasında evine ekmek götüremez durumda olanlar var. Kredi umutları da suya düşünce, tam bir hayal kırıklığı yaşıyorlar.” Diyen Mehmet Daylan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kredi ödemelerinde nadiren gecikme yaşamış esnafa olumsuz cevap verilirken, sicili çok daha bozuk bazı kimselere kredi açıldığını da görüyoruz. Bu ayrımcılıktır. Üstelik aynı bankaların, yüksek faizli ticari kredi almak istediğimizde, bütün bu gerekçeleri gözardı ettiği de bir gerçek. Oysa, esnafın eline geçecek sıcak para, piyasaları rahatlatarak ekonomide olumlu bir gidişe kapı aralayacak. Yani, ekonominin düze çıkması adına bankaların da sorumluluğu var.”

“Bankaların çıkardığı bu gibi engeller karşısında, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı’na  BİMER ve CİMER aracılığı ile şikayette bulunduk. Bankalar bize ‘siciliniz bozuk, bu nedenle kredi kullandırmıyoruz’ deseler anlarız, ancak sudan sebeplerle devletin bize verdiği imkanı kullandırmak istememelerine anlam veremiyorum. Bu işin arkasını bırakmayacağım.”

(Erkan BAYATLI) 

Editör: TE Bilisim