Halk oylaması çalışmaları kapsamında dün Çorum’a gelen CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, partisinin il başkanlığını ziyaret etti. CHP İl Başkanı Hasan Suvacı, Merkez İlçe Başkanı Ali Rıza Suludere ve Kadın Kolları İl Başkanı Firdevs Yalçın ile partililerle görüşen Köse, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin 16 Nisan’da anayasa değişikliği için halk oylamasına gideceğini belirten Köse, ülke için hiç uygun olmayan bir dönemde anayasa değişikliğinin görüşülmesinin yanlış olduğunu ve Türk milletinin 16 Nisan'daki halk oylamasında, aslında anayasa değişikliğini değil, rejim değişikliğiyle ilgili bir karar vereceğini söyledi.

Yeni sistemde hak ve özgürlüklerin kısıtlandığını ve birçok mağduriyet yaşanacağını ifade eden CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, “Bu sistem hak ve özgürlüklerin tek bir kişiye verileceği bir sistemdir. Yapılmak istenen parlamenter demokratik sistemin ortadan kaldırılması girişimidir. Bu değişiklikle cumhurbaşkanı yasama, yürütme ve yargı yetkilerini tümüyle kendi üzerine almaktadır. Böylece demokratik rejimin en önemli özelliği olan kuvvetler ayrılığı ilkesi yok edilmektedir. Oysaki gerçek demokratik başkanlık sisteminde güçlü olan kuvvetler ayrılığı ilkesidir” dedi.



Türkiye’de olağanüstü halin devam ettiğini ve koşulların anayasa değişikliği için uygun olmadığını anlatan Köse, "Getirilmek istenen sistem cumhuriyetin kurucu değerlerine karşı yapılan bir saldırıdır. Hakların güvence altına alınmadığını, güçler ayrılığının belirlenmediği bir toplumda hukukun üstünlüğü ilkesinin tarihe karışacağını bildiğimiz için biz bu sisteme 'hayır' diyoruz. Hataların, eksiklerin, yanlışların sadece demokrasi rejiminde ve özgür bir meclis kurulduğunda olabileceğini düşündüğümüz için bu getirilmek istenen sisteme biz 'hayır' diyoruz. Cumhuriyetimize, demokrasimize, ülkemizin geleceğine sahip çıkmanın onuru ve en doğal hakkımız olan direnme hakkımızla bu sisteme 'hayır' diyoruz. 17 Nisan'da hayırlı bir sabaha uyanmak dileğiyle" diye konuştu.

Fatma Köse, Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya yönelik skandal tavrına ilişkin soru üzerine de açıklamalarda bulundu. Hollanda'da yaşananların hakaret ve ayıp olduğunu dile getiren Köse, "Bu ülkenin bakanına, milletvekiline karşı hiç kimsenin böyle bir davranışta bulunmaya hakkı yoktur. Öncelikle bunu kabul ederim. Ancak devletler arasında bir protokol imzalanmışsa, biz de ülke olarak bu protokole uymak durumundayız. Problem, protokole uymayıp ülkeyi bu duruma düşürmek. Bu da mevcut iktidarın düşünmesi gereken bir konudur. Aslında ülkeler arasında bir protokol imzalamış. Bu protokolü imzalayan kişi mevcut cumhurbaşkanı. Yani hem bu protokol imzalayacaksınız hem de bunu ihlal edeceksiniz. Bu son derece yanlış bir şey. Türkiye Cumhuriyeti'ni, dış ülkeler nezdinde bu duruma düşürmeye hiç kimsenin hakkı da yoktur haddi de değildir. Ayrıca en büyük anketi Türk halkı verecektir” dedi.(Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim