Komisyon Başkanı Mustafa Çelik, farklı illerdeki İl Özel İdareleri tarafından kurulan işletmelerin başarısız olduğu, ürettikleri ürünlerin piyasa ile rekabet edemediği ve zarar ettiği gerçeğinden hareketle “Çorum İl Özel İdaresi Tarım, Hayvancılık ve Sanayi İşletmesi”nin kurulmasının uygun bulunmadığını bildirdi.

Plân ve Bütçe Komisyonu Başkanı Çelik, hazırladıkları rapor hakkında şunları aktardı:

“İl Genel Meclisinin 07/07/2017 tarih ve 244 nolu kararı ile Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen, İlimiz Merkez İlçe Karacaköy köyünde 168 ada, 6 parselde kayıtlı 17 dönüm arazi üzerinde asfalt tesisi ile tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi projelerinden idaremize gelir sağlamak amacıyla İl Özel İdaresi Mali Hizmetler Müdürlüğü kurumsal sınıflandırılması içerisinde, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 10. maddesinin (e) bendi ve 53. madde gereğince “Çorum İl Özel İdaresi Tarım ve Hayvancılık ve Sanayi İşletmesi” adı altında Bütçe İçi İşletme kurulması ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerin katılımı ile toplandı.

Komisyonumuzca yapılan çalışmalar sonucu elde edilen bilgilere göre, farklı illerdeki İl Özel İdareleri tarafından kurulan işletmelerin başarısız olduğu, ürettikleri ürünlerin piyasa ile rekabet edemediği ve zarar ettiği görülmüştür. Çorum İl Özel İdaresi tarafından böyle bir işletmenin kurulması halinde, kar edemeyeceği, üretilen ürünlerin piyasada tutunamayacağı düşünülmektedir. İdarenin işletme kuracak bütçesi ve imkanı da bulunmamaktadır. İlimizin böyle bir işletmeye ihtiyaç olmadığı tespit edilmiştir. Hizmet ve ticaretin birbirine karıştırmaması gerekmektedir. İl Özel İdaresi kar etme düşüncesiyle değil hizmet etme düşüncesi ile hareket etmelidir. Ayrıca; İl Özel İdaremizin yaklaşık 3,5 yıldır yaptığı hizmetler takdire şayandır. Dolayısıyla başka bir kuruluşa ihtiyaç bulunmamaktadır. Bundan dolayı “Çorum İl Özel İdaresi Tarım, Hayvancılık ve Sanayi İşletmesi”nin kurulması Plan ve Bütçe Komisyonunca uygun bulunmamıştır.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim