Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, reklam gelirlerinden RTÜK'e ödenen payın yüzde 3'den yüzde 1,5'a düşürülmesinin özellikle yerel televizyon ve radyo kuruluşlarına olumlu yansıyacağını ifade etti.
Türkiye genelinde yaklaşık 20 bin basın mensubunu temsil eden Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu'nun Genel Başkanı Nuri Kolaylı, yaptığı yazılı açıklamada, aylık reklam gelirleri üzerinden yüzde 3 oranındaki RTÜK payının, televizyonlar ve radyoları ekonomik olarak zorladığına dikkat çekti.
RTÜK payının düşürülmesiyle radyo ve TV yayıncılarının giderlerinde önemli azalma olacağına dikkat çeken Kolaylı, RTÜK payının düşürülmesi kararının verilmesinin çok isabetli olduğunu söyledi. Kolaylı, darbe girişiminin önlenmesinde büyük payı olan yazılı basın kuruluşlarının da benzer şekilde desteklenmesini istedi.
Gazetelerde yayımlanan reklamlardan alınan KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmesini öneren TGK Genel Başkanı ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, resmi ilan fiyat tarifesinin arttırılmasına yönelik düzenleme yapılarak, yazılı basının da desteklenmesini istedi. Kolaylı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Basınımızın ekonomik açıdan desteklenmesi için öncelikle ilan ve reklamlardaki KDV oranı yüzde 1’e düşürülmelidir. Basın kuruluşları giderleri için yüzde 18 KDV öderken, gazete satışlarından yüzde 1 KDV almaktadır. Aradaki fark basınımızın zarar hanesine yazılmaktadır.
Diğer yandan; Basın İlan Kurumu şubesi olmayan yerlerde gazete sahipleri tahsilat güçlüğü çekmektedir. Şöyle ki; tüm iş ve işlemlerinde devlete karşı yükümlülüklerini tam olarak yerine getiren yazılı basın kuruluşları, kesmiş oldukları resmi ilan faturalarının hem KDV’lerini hem de gelir vergilerini zamanında ödüyorlar. Ancak kimi yerlerde resmi kurumlardan ilanlarının bedellerini 6 ay, hatta 1 yıl boyunca tahsil edemiyorlar. Hem 197 Sayılı BİK Kanunu’na hem de ilgili diğer mevzuata aykırı olan bu durum, basın işletmelerine büyük zarar veriyor. Bu nedenle KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesi büyük önem taşıyor.”
Basın kuruluşlarının desteklenmesine yönelik atılacak her adımın, beraberinde sektörde iş imkânı getireceğini de kaydeden Nuri Kolaylı, iletişim fakültesi mezunları başta olmak üzere meslek adaylarına alan açacağını ifade etti.
Resmi ilan fiyat tarifesindeki artış ile birlikte Basın İlan Kurumu komisyon oranının da yüzde 15’ten yüzde 10’a indirilmesini isteyen Kolaylı, internet yasasının bir an önce çıkarılarak, internet haber sitelerinin de resmi statüye kavuşturulması gerektiğini, oluşturulacak bu statünün özellikle hassas dönemlerde internet haber siteleri üzerinden oluşturulan bilgi kirliliklerini ve önleyeceğini sözlerine ekledi. (Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim