KESK Çorum Şubeler Platformu’nun Öykü Arin ve diğer lösemili çocuklara umut olabilmek için ‘kök hücre bağışı geleceği kurtarır’ şiarıyla düzenlediği kampanya kapsamında önceki gün sendika binasında bir bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıya KESK’e bağlı Eğitim-Sen Şube Başkanı Mustafa Gül, KESK’e bağlı diğer sendikaların temsilci ve üyelerinin yanısıra Kızılay Kan Bağışçısı Kazanım Personeli Yasemin Çal Güloğlu ile geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren Duru Apraş’ın annesi Arzu Apraş da katıldı.

Toplantıya katılanlara kan bağışı ve kök hücre bağışı hakkında bilgi veren Yasemin Çal Güloğlu, şuanda kan stoklarının tükenme noktasına geldiğini belirterek, “Hastanelerin acillerinde kullanılan kan miktarı dip seviyede. Bu konuda ciddi bir hassasiyet gerekiyor” dedi.

Konuşmasının devamında kök hücre bağışıyla ilgili detaylı bir bilgi veren Güloğlu, kök hücre bağışında verilen kanın ardından bir takım işlemlerin daha yapıldığını söyledi. Bazı testlerin ardından kanda hastalık çıkmaması ile birlikte ileri doku çalışması yapıldığını kaydeden Güloğlu, “Laboratuvarlarda genlerin dizilimine bakılıyor. Buradaki eşleşme 1 milyonda 1 ihtimal. O yüzden çok daha geniş kitleye hitap etmesi lazım. Burada aslında genetik ikizinizi buluyorsunuz. Numunelerin haritası çıkarılıyor. Daha sonra hasta ile sizin aranızda eşleşme olursa doğrudan dönüş yapılıyor. Verdiğiniz numuneler 55 yaşına kadar saklanıyor” dedi.

Kök hücre verilmesi sürecinin İstanbul ve Ankara’daki merkezlerde yapıldığını, tüm masrafların Sağlık Bakanlığı tarafından karşılandığını belirten Güloğlu, “Karşınızdaki kişiye doğrudan hayat armağan etmiş oluyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“ALTIN KURAL: VAZGEÇMEMEK”

Bağışçılara bir de uyarıda bulunan Güloğlu, “Son anda vazgeçeceksiniz bağışçı olmayın. Burada sizin kararınız çok önemli. Bağışta bulundunuz ve yıllar sonra bir eşleşme oldu. Eğer siz ‘ben başka birisi için bağışta bulunmuştum, onun için vermek istemiyorum’ derseniz, bunun hasta için telafisi olmayan bir geri dönüşü olduğunu bilmelisiniz. Çünkü o esnada hasta da bilgilendiriliyor. Sonradan vazgeçmeniz halinde karşınızdaki kişiye çok büyük zarar vermiş olursunuz” dedi.

Eğitim-Sen Şube Başkanı Mustafa Gül ise kök hücre bağışı bekleyen çocuklara umut olabilmek adına bir kampanya düzenlediklerini belirterek, tüm duyarlı yurttaşları bugün saat 11.00’de Kızılay Kan Merkezi’nde yapılacak kan bağışına beklediklerini bildirdi. (Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim