Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü göreve geldiklerinde Yenihayat Barajı isale hattının bitirilerek devreye alınmış olduğunu, ilk iş olarak Hatap Barajı isale hattını projelendirerek devreye aldıklarını, şimdi de Koçhisar Barajı isale hattını devreye almak istediklerini söyledi.

Belediye Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü’nün 8 yıllık faaliyetleri hakkında Labaratuvar ve Scada Kontrol Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında proje ile ilgili bilgiler veren Başkan Külcü, proje çalışmaları ve maliyet hesaplarında sona gelindiğini vurguladı.

KOÇHİSAR İSALE HATTI

Barajlardaki suların bir noktaya taşınması adına isale hatlarını yaptıklarını söyleyen Külcü, “Göreve geldiğimizde Yenihayat Barajı’nın isale hattı bitmişti. Biz Hatap Barajı için 5.5 milyon liralık bir proje ile 2009 yılında 15 kilometre boruyla buranın isale hattını da bitirdik. Bugün önümüzdeki dönem için Koçhisar isale hattının proje ve maliyet çalışmasında sona gelindi. 51,6 kilometrelik hattın maliyetinin 75-80 milyon TL civarında olması hesaplanmıştır.

10 BİN TONLUK DEPO

Bu projeyi bitirdiğimizde içmesuyu ihtiyacının tamamını buradan karşılayabileceğiz. Bu hattın üzerine debinin düştüğü bir bölgeye hidroelektrik santrali kurarak buradan yıllık 1.2 milyon kilovat/saat elektrik elde edeceğiz. Bu enerji de hattın ihtiyacı için kullanılacak. Ayrıca proje kapsamında Bahabey Arıtma Tesisi içerisine 10 bin tonluk bir depo kuracağız. Mevcutlarla birlikte depo kapasitemizi 35 bine yükselteceğiz.

KOPARAN DERİVASYONU

Ayrıca Koparan derivasyonu var. Burada bulunan Ovacık, Ertuğrul, Koparan ve Gökdere çaylarının asırlardır boşa akan sularını 20 milyon liralık bir yatırımla Yenihayat’a bağlıyoruz. İşin yüzde 98’i tamamlanmıştır. Buradan da yıllık 2.9 milyon metreküplük bir su alacağız. Bu su bile ilimizin su ihtiyacının 1/6’sını karşılayacak düzeydedir” diye konuştu.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim