Çorum’dan kongre için Cuma günü öğleden sonra yola çıkan Halil Öztürk, Ali Atan, Mehmet Güley, Volkan Sınayuç, Rıfat Kara, Mustafa Külcü, Barış Sol ve Hüseyin Avcı, Cuma gecesi Bursa Çekirdek’te bulunan Marigold Thermal & SPA Hotel’e ulaştı. Cumartesi günü sabah saatlerinde aynı otelde ASGD Genel Kurulu’na katılan Çorum heyeti ve ASGD yönetici ile üyeleri daha sonra ise Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tesisisin bulunduğu Kültür Park’ta öğle yemeği yedi.

Heyet daha sonra ise Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl ikinci kez düzenlenen ‘Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği’, Keles Kocayayla’da yapılan törene iştirak etti. Vatandaşların ilgi gösterdiği şenlik, 5000 yıllık geçmişe sahip tarihi spor oyunlarıyla start aldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, açılışta yaptığı konuşmada, gelenek ve görenekleri yaşatarak ecdada layık olmaya çalıştıklarını vurguladı.

Bursa ve çevresi dahil olmak üzere Türkiye’deki Yörük-Türkmen Dernek ve federasyon temsilcilerinin de katıldığı şenlikte kökbörü (oğlak kapma), pars ve kuşak güreşleri, at yarışı, mangala, at üzerinde ok atma, atlı güreş, yaya okçuluğu, aşık atma, matrak cenk sporu gibi spor, savaş ve strateji oyunları oynanmaya başlandı. Ünlü dombra sanatçısı Arslanbek Sultanbek ile Kerküklü ses sanatçıları Ahmet Tuzlu ve Osman Avcı’nın da akşam saatlerinde konser verdiği şenlikte Yine Kırgız, Kazak, Kafkas danslarından ve aşıkların atışmalarından örnekler sunuldu.

Çorum heyeti yayladaki çadırlarda kımız, süzme yoğurt ve kurut yapımı, Boorsak, çelpek, çiğbörek gibi hamur işleri ile yün eğirme, kilim dokuma, gelin alma, aşık atışması, beşik toyu, betaşar (duvak açma), börk, kılıç ve bıçak üretimi, türk dünyası sohbetleri ve aksakallar toyu gibi geleneksel törenler ve el sanatları isteyenlere uygulamalı olarak öğrendi. Uludağ’ın eteğindeki tarihi Kocayayla’da Kazak, Kırgız, Uygur, Özbek, Türkmen, Tatar, Nogay gibi akraba topluluklarının kültürel objeleri, lezzetleri ve giysileri izleyenlerin beğenisine sunulan etkinliğin ardından Mudanya’ya giderek burada akşam yemeğini yiyen Çorum heyeti, ertesi sabah kahvaltısının ardından mini bir Bursa gezisi yaparak Eskişehir’e geçti. Burada da içinde küçük bir plajı bulunan Kültür Park’ı gezen Çorum heyeti akşam saatlerinde Çorum’a döndü.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim