Çorum, son yıllara kadar “piyade alayı” seviyesinde askeri birliğe sahip bir kentti. Organize Sanayi Bölgesi civarında planlanan yeni kışlaya, Ankara’dan kaydırılacak askeri birliklerden biri konuşlandırılırsa, kentin büyümesine ve ticari hayatın canlanmasına büyük katkı sağlar.
Hükümetçe hazırlanan “Rekabetçi Sektörler Programı” çerçevesinde, 10 kente “KOBİ Vadisi” kurulacağı haberi medyaya yansıdı.
Program kapsamında ilk etapta 120 Milyon Euro yatırım yapılacağı ve 4. Sanayi Devrimi'ni baz alan yeni nesil KOBİ'lerin yaratılmasının öngörüldüğü belirtilirken, yeni projeyle bölgesel girişimciliğin desteklenmesinin ve yerel KOBİ'lerin uluslararası rekabet güçlerinin artırılmasının hedeflendiği de kaydedildi.
Yine basında yer alan bilgilere göre, 10 pilot il arasında, Konya, Denizli, Kastamonu, Malatya, Van, Yozgat, Elazığ, Manisa, Sivas ve Gümüşhane yer alıyor.

ÇORUM NEDEN YOK?
Oysa, yakın geçmişin “Anadolu Kaplanı”, sanayileşme açısından bölgesinin yıldızı, “KOBİ Başkenti” olarak nitelenen Çorum, böyle bir proje için Anadolu’nun en uygun kentlerinin başında geliyor.
Zira, en başta Çorum’da “girişimci ruhu” var. Bu, küçük sermayelerin bir araya getirilip ülke ekonomisine fabrikalar kazandırılması suretiyle kanıtlandı.
Geleneksel sanayi sektörleri dışında yatırımlar gerçekleştirilerek Çorumlu’nun ufku ortaya konuldu. Ve Çorum’da, inkâr edilemez bir “sanayi altyapısı” oluşturuldu.
Ayrıca, kent sakinlerinin psikolojisi, kentsel donatılar, üniversite-sanayi işbirliği, yetişmiş insan gücü ve teşvik gibi faktörler açısından da Çorum, Türkiye’nin en uygun “yatırım iklimi”ne sahip kentlerinin başında geliyor.
Bu gerçeklerin ışığında, “KOBİ Vadisi” kurulacak kentlerin arasında Çorum’un bulunmaması, çok büyük eksiklik.
Dahası, Çorum’a haksızlık.
Bu konudaki çalışmalar devam ederken, Çorum’un mutlaka dikkate alınmasını sağlamak gerekiyor.

ÇORUM’A ASKERİ BİRLİK
15 Temmuz’daki demokrasiye darbe girişimi hıyanetinden sonra, Ankara’nın içindeki ve yakınındaki bazı askeri birliklerin Ankara dışına veya çevre kentlere taşınması gündeme geldi.
Yakın geçmişte “Piyade Alayı” seviyesinde askeri birliğe sahip Çorum’un ise, şu an itibariyle, İl Jandarma Komutanlığı bünyesindeki birimler dışında hiç askeri birliği bulunmuyor.
Artık kentin içinde kalmış olan kışla da TOKİ’ye devredildi ve Organize Sanayi Bölgesi civarına yeni kışla yeri işaretlendi.
Ankara’dan kaydırılacak askeri birliklerden biri Çorum’a konuşlandırılırsa, kentin büyümesine ve ticari hayatın canlanmasına katkı sağlayacağı muhakkak.
Çorum’un bu yönde de talebini güçlü biçimde Ankara’ya ulaştırmasında fayda var.

AKINCI ÜSSÜ 100 MİLYARLIK TESİS
Hemşehrimiz, Emekli Hava Pilot Korgeneral Erdoğan Karakuş, ekranlarda, darbe girişiminin merkezi olarak bilinen Akıncı Üssü’nün değerinin 100 milyar lira olduğunu açıkladı.
Kuşkusuz, ihanet edenler o üssü kullananlardır ve yargı önünde gereken cezaya da çarptırılacaklardır. O arazinin, oradaki tesislerin ya da savaş uçaklarının “suçlu” addedilmesi, cezalandırılması ve 100 milyar (eski parayla 100 katrilyon) liralık milli servetin gözden çıkarılması, “içine asker düştü diye zincire vurulan karavana kazanı” komikliğine düşülmesi anlamına gelir.
Bu üsteki bazı filoların Merzifon’a taşınması mümkün olabilir ki, o durumda da, bölgesel sivil havaalanı konusunun yeniden masaya yatırılması gerekebilir.
Mehmet YOLYAPAR
Editör: TE Bilisim