Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), 2015 yılı KOBİ Proje Destek Programı’nı açıkladı.
KOBİ’lere 150 bin TL’ye kadar destek sağlanan hibe programı ile işletmelerin kurumsallaşması ve markalaşmasının destekleneceğini belirten KOSGEB Çorum Hizmet Merkezi Müdürü Ahmet Dursunoğlu, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan ve toplam bütçesi 100 milyon TL’ye çıkarılan program ile ilgili bilgi verdi. Dursunoğlu, hibe programından yararlanmak isteyen KOBİ’lerin 20 Mart 2015 günü saat 23.50’ye kadar www.kosgeb.gov.tr proje başvuru formunu doldurması gerektiğini bildirdi.
KOBİ’lerin sağlıklı büyüyebilmesi, daha uzun ömürlü olabilmesi ve ekonomideki etkinliklerinin attırılabilmesi için özellikle yönetim becerilerinin ve kurumsal yetkinliklerinin geliştirilmesi büyük önem arz ettiğini belirten Dursunoğlu, Türkiye’de işletmelerin %99’unu oluşturan KOBİ’lerin yapısının büyük çoğunlukla aile şirketi olduğunu, bunun da bir takım dezavantajlar doğurduğunu vurguladı.
Aile şirketlerinin; kurucu ve çevresindeki az sayıda çalışanı ile hızlı ilerleyen işletmeler olduğunu ve belirli bir büyüklüğe ulaştıklarında çeşitli sorunlarla karşılaştıklarını ifade eden Dursunoğlu, bu sorunlar nedeniyle işletmelerin rekabette dezavantajlı hale geldiklerini aktardı. İşletmelerin dünya genelinde pazar paylarını arttırabilmek ve rekabet edebilmek için yenilikçilik, teknoloji ve markalaşmayı önceliklendirmekte ve hem Ar-Ge faaliyetlerine, hem de markalaşmaya ciddi yatırım yapmakta olduklarının altını çizen Dursunoğlu, “Kurum olarak tespitlerden yola çıkarak ve kurumsal yükümlülüklerimizde dikkate alındığında, KOBİ Proje Destek Programı kapsamında ‘KOBİ’lerin Yönetim Becerilerini ve Kurumsal Yetkinliklerini Geliştirmek’ ve ‘KOBİ’lerin Markaya Yönlendirilmesi’ konularında çağrıya çıkılması ve KOBİ’lerin projelerinin desteklenmesi yönünde çalışmalarını tamamlanmış bulunmaktadır. Bu çerçevede KOBİ’lerimizin hazırlayacağı projelere KOSGEB tarafından 150.000 TL.’ye kadar hibe destek sağlanacaktır ” dedi.

“MARKALAŞMALIYIZ”
TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal ise kurumsallaşma ve markalaşmanın önemine vurgu yaparak, “Artık bu iki olgudan kaçış yok. İşletmelerimiz büyümek, gelişmek istiyorsa kurumsallaşma ve markalaşma çalışmalarına bir an evvel başlamalılar” diye konuştu.
Çorum’da girişimcilikleriyle, ürettikleri ürünlerle ve üretim kaliteleriyle dünya genelinde sıralamaya girebilmelerine rağmen ülkede ilk 1000 ya da ilk 500 listesi arasına Çorum’dan hiçbir firmanın giremediğine dikkat çeken Başaranhıncal, “Buradan da anlaşılmaktadır ki profesyonel bir yönetim tarzını benimseyemeyen KOBİ’lerimiz, belli bir noktaya kadar geldikten sonra gelişimlerini sürdürememektedirler” dedi.
Teşvikte Çorum’un 4, OSB’nin ise 5. bölgede yer aldığını dile getiren Çetin Başaranhıncal, dolayısıyla işletmelerin KOSGEB desteklerinden yüzde 60 oranında yararlanabileceğini hatırlatarak, “Yüzde 60’ı 150 bin TL bütçeli proje hazırlayarak bu desteklerden yararlanılabilinir. Bu süreçte üyelerimize her türlü desteği vermeye hazırız. Çorum’daki KOBİ’lerimizin; KOSGEB’in sağladığı bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmesini umuyorum” şeklinde konuştu.
(ÇORUM HABER)
Editör: TE Bilisim