“Çorum Modeli”, üç-beş girişimci esnafın güçlerini birleştirerek fabrika kurmalarına, yani esnaflıktan sanayiciliğe geçişe deniliyordu. Özgün bir modeldi ve sermaye birikiminin fazla olmadığı, devletin de büyük sınai yatırım yapmadığı bir kent için, “olmazsa olmaz” kalkınma yoluydu.
Çorum “sanayileşme hamlesi”ni başlattı, ama sonraki aşamada önüne çıkarılan -teşvik hataları gibi- engeller yüzünden “sanayi kenti” konumuna ulaşamadı. Uzun yıllardan beri de, tevsi ya da taşınma dışında Çorum’a yeni yatırım yapılamıyor. Sanayileşen kentlerle Çorum’un mesafesi iyice açılıyor.
Yatırım iklimine ve girişimci ruha sahip Çorum’un, ne yazık ki, adeta “elleri bağlı”…İstihdamla ilgili hemen her işverenin yaşadığı sorun da, diğer bazı faktörlerle birlikte, yatırım açısından son derece “caydırıcı” oluyor. Hangi girişimciye sorarsanız sorun, ilk olumsuzluk olarak iş yasalarının adaletsizliğini vurguluyor.
Çorum’un sanayileşme hamlesini kaldığı yerden devam ettirebilmesi için, öncelikle “ellerinin çözülmesi” gerektiği açık.

“ANAHTARI VERİP ÇIKMAK GEREKİR”
“Mangal Evi”nin sahibi, “Deli Memet” namıyla anılan tanınmış lokantacı Mehmet Coşkun, ÇORUM HABER’in süregelen yayınları ile ilgili teşekkürlerini iletmek üzere önceki gün gazetemizi ziyaret etti.
“İşverenlerin istismarı böyle devam ederse, kimse başa çıkamaz; işyerimizin anahtarını verip çıkmamız gerekir” diyen Mehmet Coşkun, “Herhalde tek başıma çalışacağım bir işyeri açmayı düşünmek durumunda kalacağım” ifadesini kullandı.
Sorunun çok ciddi olduğunu, ÇORUM HABER’in cesurca bu yaraya parmak bastığını anlatan Deli Memet, “Çözüm üretebilecek insanlar ortaya çıksınlar ve birşeyler yapsınlar. Tüm ilgililer, çalışanlar kadar çalıştıranları da düşünsünler” diye konuştu.


Editör: TE Bilisim