Aracın marka ve modeline göre fiyatları değişen kışlık bakımlar ise hem motorun ömrünü hem de ilerleyen zamanlarda oluşabilecek yüksek maliyetlerin önüne geçiyor.

MOTOR BAKIMLARI YAKIT TASARRUFU DA SAĞLIYOR

Sungurlu Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren Hilal Oto Özel Tamir ve Bakım firması ustaları Vedat ve Ahmet Billik, bakımların yapılmadığı takdirde araçların motorunda ciddi hasarlar oluşabileceği gibi, motor ömrünün de kısalacağını belirtti.

Bakımların araçlara göre farklı kilometrelerde yapıldığını ancak, kilometre bir yıl içerisinde tamamlanmadığı takdirde bakımın yenilenmesini gerektiğini ifade eden Billik kardeşler, “Araçlar kışa hazırlanırken motor yağı, hava ve yakıt filtreleri, klima filtresi ve antifriz çok önemli. Bakımlar yapılmadığı takdirde büyük maliyetlere yol açabiliyor. Eğer araçta antifriz olmazsa araç geç çalışır ve motor sıvısı donabilir. Antifriz hem motor içerisinde paslanmayı engeller, hem de motorun soğutma sisteminin donmasını ve kış aylarında radyatörün donarak patlama ihtimalini ortadan kaldırır” dediler.

“BAKIMSIZ ARAÇTA MASRAF 20 BİN LİRAYI DA AŞABİLİYOR”

Billik kardeşler, bakım yapılmadığı takdirde mazot ile çalışan araçlarda oluşacak hasarın 20 bin TL’ye çıkabileceğini dile getirerek, “Kilometre dolmadan bir yıl dolduğu takdirde yağ değişimi olması gerekiyor. Yağın içerisindeki çapaklar motora sarıyor ve aşınmalara yol açabiliyor. Bu da dizel araçlarda yaklaşık 20 bin liralık bir hasara yol açabiliyor” dedi.

Ayrıca bakım yaptırmaları konusunda sürücüleri de uyaran Billik kardeşler, araç sahipleri ise motorun daha sağlıklı ve uzun olması için bakımları ihmal etmediklerini söyledi. Araçların özellikle kış aylarında bakımına daha çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten sürücüler, aksi takdirde daha fazla yakıt tüketimi ve ilerleyen süreçte ciddi masraflar ile karşılaşabileceklerini aktardılar.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim