Kırsalın kalkınması için AB ile yapılan IPARD Programı kapsamında 2.’sine başlanacak olan destek AB ile yürütülen çalışmalar 27 Ocak 2015 tarihinde resmen onaylandı. Bu kapsamda 800 milyon euro AB katkısı ve 245 milyon euro Türkiye Cumhuriyeti katkısı olmak üzere 1 milyar 45 milyon euro hibe verilecek.
Kamu Danışmanlık & Eğitim Proje Eğitim Sorumlusu Eşref Burçin Özsaçmacı, Avrupa Birliği tarafından Türkiye’ye sağlanan katılım öncesi mali yardımlar kapsamında tarım, gıda ve hayvancılık, kırsal da turizm alanlarında üreticilerin kullanımına tahsis edilen hibe desteklerinin Katılım Öncesi Yardım Aracı­Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) altında verildiğini hatırlattı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinasyonunda ilgili kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla hazırlanarak Avrupa Komisyonu’na sunulan “2014­2020 dönemi IPARD Programı”nın 27 Ocak 2015 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından resmen onaylandığını dile getiren Eşref Burçin Özsaçmacı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“Şu anda desteklerine devam edilen programda olduğu gibi, “2014­2020 dönemi IPARD Programı” kapsamında da, gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyette bulunan üreticiler veya bu sektörlerde yatırım yapmak isteyen girişimciler ile kırsal alanda belirli yerel ürünlerin üretimi, kırsal turizm, kültür balıkçılığı gibi çeşitli alanlarda yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımızın yatırımları için değişen oranlarda hibe desteği verilecektir. Yeni dönem programı ile kırsal alanlarda yerel eylem girişimleri ve çevre dostu tedbirler de desteklenecektir.
Bu kırsaldaki hibelerin ülkemiz adına bir gelişme olacağı kesindir. Memleket olarak bizim buradaki stratejimiz bu 1 milyar hibenin ne kadarı Çorum’a geleceği noktasıdır. Kamu Danışmanlık olarak ülkemizde 42 vilayete verilen bu desteklerden en fazla payı tabi olarak memleketimizin almasıdır. Bunun için yatırımcıları bilgilendirmek ve hibeleri kullanarak modern tesislerin bu topraklara kazandırılması, yatırımcıya kazandıracağı karın tekrardan memleketimizde kalmasıdır. Bu bağlamda gıda, tarım, hayvancılık, yöresel ürünler, turizm için yatırımların artırılmasını sağlamaktır.”
(ÇORUM HABER)
Editör: TE Bilisim