21 Aralık 2017 tarihinde çıkılan IPARD II Üçüncü Başvuru Çağrı ilanı kapsamında 252 milyon euro yaklaşan bir bütçenin kurumun faaliyet gösterdiği 42 ildeki yatırımcılara kullandırılacağı belirtilen açıklamada, çağrıya yönelik olarak İl Koordinatörlüğünce yapılan faaliyetlere de yer verildi.

Çağrı ilanı sonrasında Valilik ziyaretiyle başlatılan tanıtım ve bilgilendirme kampanyasına, İl Genel Meclisi, Çorum Belediyesi, Hitit Üniversitesi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, kaymakamlar ve ilçe belediye başkanları, diğer kamu kurum ve kuruluş müdürlükleri, ziraat odaları, birlikler, diğer meslek odaları ve basın kuruluşları ziyaret edilerek devam edildiği bildirildi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, Ziraat Odası Başkanlıkları, Mahalle ve Köy Muhtarlıklarıyla yapılan planlamalar sonrasında düzenlenen tanıtım ve bilgilendirme toplantılarına, vatandaşların yoğun katılımları olduğu ifade edildi. İlki Oğuzlar ilçesinde yapılan tanıtım ve bilgilendirme toplantıları, Mecitözü ilçesinde yapılan toplantıyla tamamlandı. Toplantılarda TKDK uzmanlarınca yapılan sunumlarda, çağrı detayları ve proje başvurularında izlenecek yol hakkında bilgiler verilerek, yatırımcı adaylarının soruları cevaplandırıldı. IPARD-I döneminde TKDK destekleriyle Çorum’da hayat bulan yatırımlardan oluşan slayt gösterisiyle, yatırım düşünenlere örnek işletmeler izletildi.

Tanıtım ve bilgilendirme toplantılarına ihtiyaç ya da talep durumuna göre devam edileceği bildirilen açıklamada, bundan sonraki süreçte köy bazlı çalışmalara ağırlık verileceği ifade edildi.

Bilindiği üzere IPARD II 3. çağrı kapsamında çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme tedbirinde, bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi, arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi, zanaatkarlık ve katma değerli ürün işletmeleri, kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları ve yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik projeler desteklenecek. Çorum ilinde yüzde 55 oranında hibe ile desteklenecek bu tedbire ait yatırımlar için 5 bin ile 500 bin euro aralığında uygun harcama tutarına sahip projeler, 12 Şubat-15 Mart 2018 tarihleri arasında kabul edilecek.

Tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar tedbirinde süt, kırmızı et, kanatlı eti ve yumurta üretimi sektörlerine yönelik yatırımlara yüzde 40 ila 70 arasında değişen oranlarda hibe verilecek. Proje başvuruları 1 Mart-05 Nisan 2018 tarihleri arasında kabul edilecek.

Tüm projelerde yapım işleri, makine ekipman alımı, danışmanlık hizmetleri ve görünürlük harcamaları destek kapsamında olup, yarışabilecek projelerin hazırlanması gerektiği bildirilen açıklamada, İl Koordinatörlüğünün proje hazırlama aşamasında yatırımcılara her türlü desteği vermeye hazır olduğu ve yatırımcıların proje hazırlıklarını hızlandırmaları gerektiği bildirildi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim