Çorum’u İstanbul’a bağlayan önemli geçiş yollarından Kırkdilim’de büyük çaplı bir heyelan meydana geldi. Yol kenarına düşen kaya parçaları sürücüleri korkuttu. Havaların ısınması ile birlikte bölgede heyelan sayısında ciddi artış yaşandı. Yüksekten düşen taş ve kaya parçaları sürücüler için tehlike oluşturdu.

TAŞ VE KAYA PARÇALARI DÜŞÜYOR

Çorum-Laçin-Osmancık yolu üzerinde bulunan ve coğrafi yapısından dolayı çok müdahale edilememiş olan geçişte ulaşım, uzun yıllarca düşük standartlı bir yolla sağlandı. Sinop’tan başlayıp Boyabat, Kargı, Osmancık, Çorum, Yozgat, Kayseri, Niğde üzerinden Akdeniz’e ulaşan Kuzey-Güney aksının önemli bir parçasını oluşturan yolun yapımı için pek çok kere proje oluşturulmuş ancak uygun proje bulunamamıştı.

ÇORUM’UN KANAYAN YARALARINDAN

Çok sayıda ölümlü trafik kazasına yol açan ve adı ”tehlike” ile anılan geçişin ihale süreci ilk kez, dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın 2008 Temmuz ayında yolu incelemesi ve uygun projenin yapılması talimatı vermesiyle başladı. Proje çalışmaları 3 yıl süren ve 205 metre yüksekliğindeki yarmalara iş makinelerinin 3 ayda çıkabildiği yol, zorlu çalışmanın ardından tamamlanarak bugünkü yapısına kavuştu.

MEVCUT YOLA 30 MİLYON HARCAMA

30 milyon lira maliyetle yapılan yol Çorum’u, Türkiye’nin ana yol sisteminin bel kemiği olan ve ”TETEK” güzergâhı olarak adlandırılan yola bağlıyor. İstanbul’a ulaşımı 76 kilometre kısaltan ve batıdaki diğer şehirlere ulaşımı kolaylaştıran yol aynı zamanda Çorum’u alternatif olarak Karadeniz’e, Sinop’u ise güneye bağlıyor.

KIRKDİLİM’E TÜNEL YAPILSIN TALEBİ

Bölgede yaşayan vatandaşlar yola sık sık kayaların düştüğü ve bunun da trafik güvenliğini tehlikeye düşürdüğünü ifade ediyor. Vatandaşlar Kırkdilim yolunun özellikle kayalıkların olduğu bölümlere çelik ağlar örülmesini istiyorlar. Kayalara çelik ağ örüldüğü takdirde kaya parçaların yola düşmesi önlemiş olacak. Bu arada, bölgeye tünel yapılarak sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade edenlerin sayısı da bir hayli fazla.



(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim