Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen “Kene Deyip Geçmeyin” adlı etkinlik Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Etkinliğe Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mete Dolapçı, Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, akademisyenler ve sağlık çalışanları katıldı.
Programın açış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mete Dolapçı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile ilgili bilgilendirme çalışmalarını her yıl tekrarladıklarını ifade ederek, bazılarının bu eğitimlerin tekrarı nedeniyle serzenişte bulunmalarına rağmen eğitimlerin devam etmesi gerektiğine inandığını vurguladı.
Tıp Fakültesinin kuruluşu ve hocaların gelişi ile birlikte geçtiğimiz yıl Çorum’da Kırım Kongo’dan kimsenin ölmediğini anlatan Dolapçı, Ankara’ya ise 3 kişinin sevkedildiğini bunun da genellikle hasta yakınlarının isteği üzerine gerçekleştiğini söyledi.
Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ab. Dalı Öğretim üyesi Prof.Dr. Zati Vatansever de konuşmasında kenelerin 200 kadar patojeni bulaştırabildiklerini kaydederek, kenelerin sadece kan ile beslendiğini ifade etti.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını sadece Hyolomma Marginatum türü kenenin bulaştırdığına dikkat çeken Vatansever, Avcı bir tür olan bu kenenin parçalı arazi yapısına sahip alanlarda daha çok bulunduğunu kaydetti. Kenenin ne kadar erken çıkarılırsa o kadar iyi olduğunu söyleyen Prof.Dr. Zati Vatansever, Türkiye’de görülen hastalığın genellikle kenenin tutunmasından çok hayvanların sağılırken görülen kenenin patlatılması nedeniyle hastalığın parmaklardaki çatlaklardan vücuda girmesi şeklinde yaşandığını belirtti. Hiçbir kenenin hayvandan insana gelmediğini belirten Vatansever, kene ve kırım Kongo Hastalığı ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini söyledi.
Programda ayrıca Yrd. Doç.Dr. Derya Yapar “ Küçük ısırık büyük sorun”, Prof.Dr. Ayşegül Taylan Özkan “Kene ile Bulaşan diğer hastalıklar” ve Dr Hüseyin Moray da Çorum’da KKKA’ya yönelik halk sağlığı çalışmaları ile ilgili bilgiler verildi.



(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim