Eğitim seminerinde konuşan İŞGÜSA Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sevda Kılıç, her ölümlü 3 iş kazasından birinin inşaat sektöründe yaşandığını belirtti.
Türkiye'de son 10 yılda 11 bini aşkın işçinin iş kazasında hayatını kaybettiğini belirten Kılıç, “Geçtiğimiz yıl 423 işçi inşaatlarda çalışırken, 298 işçi ise yüksekten düşme sonucu hayata veda etti. 2015 yılının ilk üç ayında ise 351 işçi iş kazasında hayatını kaybetti. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda yapılan değişiklikler, iş kazalarının önlenmesine ilişkin hayati düzenlemeler getirdi. Bu konuda alınan yasal tedbirler kadar eğitim de çok önemli, sadece yasal düzenlemelerle sorunu çözemeyiz” dedi.
Kılıç, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ve İŞGÜSA olarak hem işçilere, hem de işverenlere eğitim verdiklerini ve böylece herkesi derinden üzen kazaların önlenmesine katkı sağladıklarını kaydetti.
İnşaat sektöründe meydana gelen kazaların ilk sırasında "yüksekten düşme" olaylarının yer aldığını belirten Kılıç, “Malzeme düşmesi ve malzeme sıçraması ise çok yaşanan diğer kazalar. Bu kazalarının sık görülmesinin temel sebepleri arasında, eğitimsizlik, ihmal, iş yerlerinde güvenlik önlemlerinin alınmaması ve işverenin bu tür önlemleri maliyet olarak görmesi gibi nedenler sıralanabilir. Standart bir iskele, uygun bir emniyet kemeri, kenar korumaları ya da en basitinden bir ağ gerilmesi bile düşmeleri önemli bir oranda engelleyebilir. İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin meslek içine yayılması ve bu konudaki bilinç düzeyinin, sektörde yer alan herkesi kapsayacak biçimde yükseltilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda işverenlere büyük görev düştüğünü söyleyen Kılıç, "2013 yılı itibarıyla yürürlüğe giren 6331 sayılı Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu, bir çalışanı dahi olsa tüm işverenleri ilgilendiriyor, işverene birçok yükümlülük getiriyor ve ağır cezai yaptırımlar öngörüyordu. Kanunla ilgili 23 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan değişikliklerin de, duyarlılığı artıracağına inanıyoruz" dedi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim