18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102. Yıldönümü ve Şehitler Günü etkinlikleri kapsamında Çorum’da düzenlenen etkinliklerde konuşarak 15 Temmuz darbe girişiminin de Çanakkale ruhu ile bertaraf edildiğini söyleyen Vali Necmeddin Kılıç, dünyanın gelip geçici olduğunu da hatırlattı.

Şehitliğin önemine değinen Kılıç, “Şehit annesi, şehit eşi, şehit evladı olmak çok büyük şereftir. Şehadet dünyada bıraktıklarına izzet ve şeref bırakır. Ahiret hayatında da sonsuz nimetlere davet eder. Bin yıllık Anadolu coğrafyasında kendi geçmişimizde sayamayacağımız kadar şehit vardır, hepimiz şehit torunlarıyız. Bu milletteki ruh, bu milletin gönül derinliklerindeki hayat ağacı çok farklıdır. İhtiyaç olduğu zaman açığa çıkar” dedi.

102 yıl önce olduğu gibi şimdi de düşmanların Türkiye’yi yok etmek istediğini dile getiren Vali Kılıç, “Açığa çıkan belgelerin tamamında görülüyor ki bizi tasfiye etmek için 1. Dünya Harbi başlamış. Hedefte biz vardık, yok edilecektik. Şimdi olduğu gibi. Yüz sene önce de bizi yok etmek istediler, şimdide yok etmek istiyorlar” diye konuştu.

Çanakkale Zaferi’nin Türk ve dünya tarihinde önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek tarih boyunca hürriyet ve istiklalini herşeyin üstünde tutan, gerektiğinde bu uğurda büyük mücadeleler vererek destanlar yazan milletimizin her dönem kutsal vatan topraklarını korumasını bildiğini anlatan Vali Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: “İşte bu ilhamla milletimiz; 15 Temmuz’da da bir kez daha vatanı ve demokrasisi için kahramanlık destanı yazmış; şanlı tarihine, atalarımıza yaraşır bir şekilde davranmıştır. Milletimiz, mukaddes vatanımızın korunması için canlarını ortaya koyan şehitlerini ve gazilerini hiçbir zaman unutmayacak, onların bıraktıkları kutsal mirasa, vatanımıza ve bayrağımıza onurla sahip çıkacaktır”

Çanakkale Zaferi’nden bazı anıları katılımcılarla paylaşan Vali Kılıç, vatanın uğrunda ölünerek vatan olduğunu vurgulayarak, şehitliğin Peygamberlikten sonra en yüce mertebe olduğunu, şehitleri rahmet ve minnetle bir kez daha andıklarını kaydetti. Vali Kılıç, Birinci Dünya Savaşında Çanakkale’de milletimizin topyekûn varoluş mücadelesini anlatarak, milletimizin Malazgirt’te, Çanakkale’de Dumlupınar’da, Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği ruhun aynısını 15 Temmuz'da da göstererek bin yıllık Türk yurdu olan Anadolu coğrafyasından bizi atmak isteyen, bizi yıkmak, yok etmek isteyen hainlere aynı cevabı verdiğini söyledi.

Vali Kılıç, konuşmasının devamında “Bugün yükselen güç biziz. Onlar zayıflayan güç. Biz dünyada tekrar zulmü kaldıracak olan, tekrar mazlumlara sahip çıkacak olan, merhameti ve şefkati getirecek olanız. Biz Malazgirt’e bakıp, Kosova’ya bakıp, Çanakkale’ye bakıp yarınlara daha iyisini yapmak niyetinde olan, daha yüksek bir medeniyet tasavvufu içinde olan, daha merhametli daha sevgi dolu bir dünyayı inşa edecek olan milletiz. 15 Temmuz şehitlerinin önünde saygıyla eğiliyorum. Çanakkale şehitlerinin önünde saygıyla eğiliyorum. Tüm terör örgütlerine karşı dik duran milletimi saygıyla alkışlıyorum. Bu mücadelede şehit olanlara hürmet ediyor, gazilerimize uzun ömür diliyor, şehit analarının ellerinden, şehit yetimlerinin gözlerinden öpüyorum” ifadelerine yer verdi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim