Eğitim-İş Çorum Şube Başkanı İlhan Yaşar, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin ardından ülkemizin OHAL kapsamına alındığını, 100 binin üzerinde kamu çalışanı işten çıkarılırken, 2 binin üzerinde kurumun kapatıldığını belirtti.

15 Temmuz darbe sürecinin fırsata çevrilerek OHAL uygulamasının başlatıldığını ve bu kapsamda çok sayıda KHK çıkarıldığını kaydeden Yaşar, “Ülkenin bütün erkini bir kişiye devretmiş bulunuyoruz” dedi.

Bir sendikanın başarısının ne üye sayısı ile nede sahte yetkilerle ölçülemeyeceğini belirten Yaşar, “Her yıl hatır gönül ile yetki kandırmacasıyla devşirilen üyeler ile de ölçülemez. Hele hele iktidara yandaşlık ederek makam mevki vaatleri ve sınav tehditleri ile üye yazıp kendini yetkili ilan ettirmekle hiç ölçülemez. Bize göre sendikalar her zaman iktidarlara muhalif örgütler olmak zorundadır. Çünkü her gelen iktidardan yeni kazanımlar, daha yüksek ücretler talep etmek bunu elde etmek için mücadele vermek zorundadır” ifadelerini kullandı.

Emekçilerin son 15 yılda ekonomik, sosyal ve özlük haklarının ciddi şekilde gerilediğini söyleyen Yaşar, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Siyasal kaygılarla yapılan değişikliklerle öğretim birliğine vurulan darbe, okul dönüşümleri, siyasi kadrolaşma, yandaş yönetici atamaları, eğitimin dini referanslara göre şekillendirilmek istenmesi, yaşadığımız sorunları daha da derinleştirmiştir. Bizler AKP iktidarının ilk gününden beri ileri demokrasi aldatmacasına asla inanmadık. İktidarın icraatlarının Cumhuriyetle hesaplaşma, ılımlı İslam özlemi, eğitimin özelleştirilmesi yanında dinselleştirilmesi hedefleri için yapıldığı konusunda doğru tahliller de bulunduk. Ama ne yazık ki buna karşı etkin bir mücadele birliği oluşturamadık.”

Seçmeli derslerle bütün okulların imam hatipleştirildiğini, değerler eğitimi sayesinde anaokullarının Kur’an kurslarına dönüştürülerek cemaat ve tarikatlara teslim edildiğini kaydeden Yaşar, “Sonuçta 15 Temmuz yaşanarak ülke KHK ile yönetilen bir ülkeye dönüştü. Cumhuriyet karşıtı tüm tarikat ve cemaatlerden kurtulma gerekliliği anlaşıldığı halde aynı suçu işleme potansiyeli olan diğer cemaat ve tarikatlar daha da güçleniyorlar ve devlet yönetiminde kadrolaşıyorlar. Bir oldubitti ile 97 yıllık parlamenter sistem ve meclis kendini adeta fesh ederek milletin egemenliği bir kişiye devretmiş bulunuyor” şeklinde konuştu.

Konuşmasının devamında sendikasının çalışmaları hakkında da bilgi veren Yaşar, şunları söyledi:

“Mayıs 2012 yılında 70 üye ile başladığımız İl Temsilcilik yönetimini Mayıs 2014 yılında Sivas, Tokat ve Amasya Temsilciliklerimizle birlikte Birleşik Şube olarak sürdürdük. 3 yılda gerçekten çok özverili bir çalışmayla Haziran 2016 yılında bağımsız şube sayısına ulaştık. Bu yıl daha güçlü bir şube olarak kongre yapmaktayız. Bu başarıdan dolayı başta şube yönetim kurulu üyelerimize, eylem ve etkinliklerde bizlere verdiğiniz destekten dolayı siz değerli üyelerimize çok teşekkür ediyorum.”

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim