AKP hükümetinin Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’nin 14 fabrikasını özelleştirme kararını Resmi Gazete’de ilan ettiğini söyleyen KESK Dönem Sözcüsü Mustafa Gül, “Borç batağında çırpınan iktidar, bütçe açığını kapatma telaşıyla elde kalan son kurumları da sermayeye peşkeş çekme hazırlığını tamamlamış görünüyor” dedi.

AKP hükümetinin son 15 yılda yaptığı özelleştirmelerin ülke istihdamına ve üretimine bir katkı sağlamadığını belirten Gül, özellikle gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinde yapılan özelleştirmelerin ülkenin yerli üretimine büyük darbe vurduğunu kaydetti.

AKP iktidarının halkın emeğinin ürünü olan şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararına karşı başta şeker fabrikalarının olduğu iller olmak üzere tüm ülkede eylemler ve mitinglerin yaygınlaşarak sürdüğünü kaydeden Gül, “Bu kapsamda şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı 7 Nisan 2018 Cumartesi günü ilimizde Saat Kulesi Meydanında, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından organize edilen, tüm sendikalar, odalar başta olmak üzere tüm emek ve demokrasi güçlerine katılım çağrısı yapılan bir miting düzenlenecektir.

Söz konusu mitinge KESK Çorum Şube Platformlarına bağlı sendika şubeleri ve temsilcilikler olarak özelleştirmeye karşı en başından beri sürdüğümüz mücadelenin halkın farklı kesimleri ile omuz omuza devam ettirilmesi, özelleştirme politikalarının yaratacağı yıkıma karşı ortak mücadelenin yükseltilmesi açısından katılım sağlayacağız.

Özelleştirmelere karşı Konfederasyonumuz KESK’in tavrı yıllardır bilinmektedir. Emekçilerin on yıllardır alın teriyle yaşattığı şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden vazgeçilmeli, şeker pancarından şeker üretilmeye devam edilmelidir.

Başta nişasta bazlı tatlandırıcılar olmak üzere, tüm tarım ürünleri ithalatından vazgeçilmelidir.

Şeker pancarının yetiştirilmesinden, üretimine ve pazarlanmasına değin tüm süreçte üreticilerin söz ve karar sahibi olacakları örgütlenme egemen olmalıdır. Şeker fabrikaları yeniden yapılandırılmaları, modernizasyon çalışmaları yapılarak rekabet gücü arttırılmalıdır.

Nişasta Bazlı Şeker tüketiminde kota artırırken, şeker pancarı üretimine kota uygulayan hükümetin amacı nedir açıklanmalıdır.

Şeker fabrikalarının satışı sadece çiftçi sorunu değil, halkın sorunudur! Halk sağlığı her türlü gelirden önemlidir” dedi. (Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim