Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet mensupları tarafından kullanılan keskin nişancı tüfeklerinin büyük paralar ödenerek yurtdışından getirilen ve silahı sabitlemeye yarayan ayakları, %60 daha uygun fiyata üreten Haytek firması, fuarlarda da büyük beğeni gördü.
Çorum’da faaliyetini sürdüren Haytek Makine-Döküm yetkilisi Makine Mühendisi Gürcan Akça, Türkiye’de ilk defa Makine Kimya Enstitüsü ile anlaşma yaparak silah mühimmatı üreten firma olduklarını dile getirdi.
Yapılan anlaşmanın ardından HTB-1071 HAYTEK Bipod ismi verilen çatal ayağın çizimini gerçekleştirdiklerini kaydeden Akça, geliştirme ve tasarımın kendilerine ait olduğunu vurguladı. Kendi ürettikleri keskin nişancı tüfeği ayağının ithal oranlara göre daha hafif ve sağlam olduğunu belirten Gürcan Akça, ayağın gramaj olarak daha hafif olmasının çok önemli olduğunu kaydetti. Patent başvurusunu yaptıklarını, ayrıca faydalı model sayılması için de başvuruyu yaptıklarını belirten Akça, üretimi yapılan 500 adet ayağın Makine Kimya Enstitüsüne gönderildiğini dile getirdi. Fiyat olarak ithal ürünlere göre % 60 avantajlı olduğunu söyleyen Akça, yerli firmalara fırsat verilmesi durumunda Çorum’da silah mühimmatı üretilebileceğini ve Çorum sanayisinin bunun üstesinden rahatlıkla gelebileceğini anlattı. Daha önce de savaş uçaklarının attığı 2000 Lb.lik bombalar için 530 takım taşıyıcı ürettiklerini kaydeden. Gürcan Akça, “firmamızda son model CNC Torna ve CNC Freze makineleri kullanıyoruz. Hedefimiz silah sanayi konusunda destek olarak Çorumlu sanayicilerin adını duyurabilmek. Savunma sanayinde yer alabilmek için ARGE çalışmaları çok önemli. Yakın zamanda üretimini yaptığımız ayakların makineli tüfeklere uyarlanabilmesi için MKE ARGE takımı ile çalışmalarımız olacak” diye konuştu.




(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim