Çorum’un kentiçi trafiği -deyimin tam anlamıyla- kilitlendi. Ana arterler yükü taşıyamadığı gibi, otopark yetersizliği yüzünden kaçınılmaz olarak cadde kenarına park yapılması da, araç trafiğini feci şekilde yavaşlatıyor. Bunun sonucunda, özellikle belli saatlerde Anitta Otel’den Saat Kulesi’ne veya Lise’den Saat Kulesi’ne santim santim ilerlenebiliyor.
Belediye, Yalova Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölümü ile işbirliği yaparak, kentiçi trafik sorununa ilişkin kısa, orta ve uzun vadede yapılabilecek çalışmaları belirlemek üzere “doğru” bir adım attı. Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, dünkü manşetimizde yer alan “Şehir içi trafiğe kalıcı çözümler getireceğiz” ifadesiyle, bir anlamda, giderek umutsuzluğa kapılan Çorumluların yüreğine su serpti.
Bu çalışmalar çerçevesinde, Çorum’un önemli sorunlarından biri olan yaya kaldırımlarındaki bisiklet ve motosiklet terörünün de ciddi biçimde masaya yatırılması ve alınabilecek önlemlerin belirlenmesi gerektiği muhakkak. Zira, tretuvarı kullanan elektrikli bisikletlerin ve motosikletlerin yarattığı risklere ve kazalara ilişkin hemen her gün sayısız şikayet alıyoruz.
Aslında, Çorum Ovası’na yayılmış bu düzlük kentte, bisiklet ve motosiklet kullanımının çok daha yaygın olması gerekir. Ama, bunun ön koşulu, ana güzergâhlarda bisiklet ve motosiklet yollarının ayırılmış olmasıdır. Bu eksiklik yüzünden, araç trafiği de çok yoğun olduğu için yaya kaldırımları kullanılıyor ve yayalar açısından sıkıntılar yaratılıyor.
Bir bayan okurumuz, yaya yürürken, arkasından gelen sessiz bir elektrikli bisikletin elindeki poşete çarpıp hızla uzaklaştığını anlatarak, “Birkaç santim farkla bana çarpmasından kurtuldum. Çarpsaydı, herhalde hastanelik olurdum, belki sakat kalırdım. Tretuvarda yürürken sürekli korku içindeyiz” diyor. Özetle, kentiçi ulaşıma neşter vurulurken, bu sorunun da ele alınmasında mutlak zaruret var.
(Haber Merkezi)
 
Editör: TE Bilisim