Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, 40 milyon TL harcama ile bitirilecek olan Kent Park’ın Çorum’un yüzakı ve ülkeye örnek bir proje olacağını, Hıdırlık ile birlikte 250 dönümlük alanda çalışmaların hızla sürdürüldüğünü belirtti.

Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü çalışmalarını anlattığı basın toplantısında özellikle Kent Park’ın yapım sürecini anlatan ve yaşadıkları zorlukları dile getiren Belediye Başkanı Külcü, tüm zorluklara rağmen tamamlandığında ilimizdeki büyük parkların toplamının yarısı kadar bir alana sahip Çorum’un yüzakı bir projeyi hayata geçirmiş olacaklarını dile getirdi.

Çorum’un en önemli projelerinden olan Kent Park hakkında bilgiler veren Külcü, “Kent Park 2009 yılında söz verdiğimiz ve çalışmaya başladığımız bir projemizdi. Hatta göreve geldiğimizde Kendimize “Her semte, her mahalleye bir park, Çorum’a Kent Park” diye bir tekerleme yaratarak harekete geçtik.  Kent Park’ın çok değişik ve karışık bir hikayesi var. Tüm süreçleri tamamladık.

KENT PARK BİTECEK

2009 yılında Çorum’a söz verdiğimiz ve çalışmalarına başladığımız Kent Park’ın halen yapımı sürmektedir. Mülkiyeti Maliye Bakanlığı’na ait olan ancak Tarım Müdürlüğü’ne tahsisle alanın üzerimize geçmesi için Başbakan onayı bile gerekiyordu. Zorlu bir süreçten sonra alanı aldığımızda proje ve maliyet çalışmalarını da hazırlayarak yapımına başladık. Bu bölgede bir de Aşağı Sanayi meselesi vardı. Esnafa önce 162 daha sonra ise 450 dükkan yapıldı ve yavaş yavaş bu işin sonuna geliniyor. Türkiye’ye örnek bir projeyi hayata geçiriyoruz. 200 dönüm alana sahip Kent Park, Hıdırlık’taki 50 dönümlük alanla birlikte 250 bin metrekare alandan oluşacak. Yurtiçi ve yurtdışından 15-25 yaş arasında 3 bin 500 ağacın satın alındığı, 70 bin bodur bitkinin dikileceği, Türkiye’nin en büyük biyolojik arıtma sistemine sahip olacak olan Kent Park dönemimiz içinde bitirilecektir.

Çorum tarihinin tek seferde yapılan en büyük parkı olma özelliğini taşıyan Kentpark’ın inşaatı sürmektedir. Her yaştan hemşehrimizin rahat ve konforlu vakit geçireceği kaliteli bir yaşam alanı olacak parkımız şekillenmeye başladı. Bu dikilen ağaç ve bitkiler 1 kaç yıl içerisinde Kentpark’ı rengârenk bir hale getirecek. Kent Parkımızın yapımı bitkilendirmesiyle birlikte tamamen tamamlandığında 40 milyon TL'ye mâl olacak. Kentpark’ta her yaştan ve her gruptan insanı düşündük. Park içerisinde oluşturulacak yapay gölet, çocuk oyun alanları, bisiklet yolu, yürüyüş yolu, renk bitkileri bahçesi, piknik alanları, çay bahçesi ve otoparkının yanında futbol, basketbol, voleybol sahaları, tenis kortu ile giyinme ve soyunma odaları bulunacaktır” diye konuştu.

“SIKLIK’I 214 BİN KİŞİ KULLANDI”

Düzenlediği toplantıda Park ve Bahçeler Müdürlüğü olarak kentin içindeki mesirelere özel önem verdiklerini anlatarak bu alanları vatandaşların aileleriyle birlikte kullandığını söyleyen Külcü bu konuda açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bunların en önemlileri Sıklık Tabiat Parkı, Bahabey Çamlığı, Kültür Park ve Çomar Barajıdır. Orman ve Su İşleri Müdürlüğü Sıklık’ta rekreasyon çalışmalarını yaparak bize devrini sağlamıştır. Bu konuda eski Müsteşarımız hemşehrimiz Lütfi Akça’ya ayrıca teşekkür ediyoruz. 3 bin 200 dönüm alanda bulunan Sıklık’a her hafta 2 bin araç girişi oluyor. Bu da 8-10 bin kişinin bölgeden yararlandığını gösteriyor. Sadece geçen yıl gelen kişi sayısı 214 bini geçmiştir. Zengin bir yaşam alanı olan bölgede çocuk oyun alanları, yürüyüş ve spor alanları, piknik alanı dışında botanik bahçesi ve yaban hayvanları için bir açık yaşam alanı bulunmaktadır. Buradaki botanik bahçesine 215 çeşit bitkiden 145 çeşidinin dikimi tamamlanmıştır.

“ÇAMLIK, ŞARAPÇI YATAĞI OLMUŞTU”

Bahabey Çamlığı göreve geldiğimizde tıpkı mahalle parkları gibi bir durumdaydı. Şarapçı yatağı haline gelen bölgeye vatandaş gidemiyordu. Buna gönlümüz razı gelmedi ve bir çalışma yaptık. Oradaki çalışmalarımızı geçen yıl tamamladık ancak sezon geçince açamadık. Bu sene vatandaşlara açılacak. Ayrıca yanındaki 180-200 dönüm alanda da ikinci etap çalışmalarına başlayacağız.

İçinde bulunduğumuz Kültür Park aslında piknik alanı olarak planlanmadı. Ancak vatandaşların talepleri ile birlikte bu bölgede 71 dönümlük alan piknik yapılabilir hale getirildi. İlimizin en büyük oyun grubu ve yürüyüş yolu da bu park içinde hayata geçirildi.

ÇORUM BARAJI İÇİN SU PROJESİ

Çorum Barajı için de farklı hedeflerimiz var. Belediye olarak yıllardır oradan su alıyoruz. Kabaca 414 dönüm alana sahip olan bölgeye vatandaşlarımız piknik için akın ediyor. Bu konuda bir proje hazırlıyoruz. Malum Koçhisar Barajı’ndan kente su taşıyacak isale hattı tamamlanıyor. Buradan su almaya başladığımızda Çorum Barajı’ndan su almayı bırakacağız. Burada su sıkıntısı olmayınca su oyunları ve kayık gibi gezinti yapılabilecek aletlerin bulunacağı bir rekreasyon alanı planlıyoruz”

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim