Belediye Başkan Yardımcıları Ahmet Yabacıoğlu, Alper Zahir ve Turhan Candan, Park Bahçeler Müdürü Eyüp Aytekin ve bazı Belediye Meclisi üyelerinin de katıldığı toplantıda Kent Meydanı hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Zeki Gül, meydanın 40 milyon liraya mâl olduğunu söyledi.
9 bin 500 m2’si özel mülk, gerisi kamuya ait olan 11 bin 500 m2’lik Kent Meydanı’nda 2 katlı yeraltı otoparkı bulunduğunu belirten Gül, kamulaştırma için 18 milyon lira, inşaat için ise 21 milyon lira harcandığını dile getirdi. 


Meydanın şehir için büyük ihtiyaç olduğunu kaydeden Gül, “Meydanlar, artık günümüz yaşam anlayışında vazgeçilmez ihtiyaçlar haline geldi. Dolayısıyla kent meydanları bir şehre kimlik kazandıran önemli kamusal alanlar.  Meydanlar adeta şehrin bir özeti niteliğinde mekânlardır. Orada şehirle ilgili genel kanaatin oluşmasında büyük etkisi olan alanlar. Bizim de Çorum olarak şehrimizi ifade eden, tabiri caizse özetleyen bir meydanımız olsun istedik” dedi.
Gerek şehrin fiziki yapısını çok daha konforlu hale getirmek gerekse 260 bin insana birebir dokunan sosyal belediyecilik hizmetlerini en güzel şekilde vermek için gayret içinde olduklarını söyleyen Gül, konuşmasının devamında şunları dile getirdi:
“Şehrimizin sosyal, kültürel hayatına hizmet eden birçok eser ortaya koyduk. Bu eserler şimdi yapılış amacına uygun olarak vazifesini yerine getiriyor. Kültür Merkezlerimiz, Kuran Kurslarımız, yeşil alanlarımız şehir merkezimizi çok daha cazip hale getiren çalışmalar. Hepsi de bu şehrin sakinlerinin hizmetinde. 
Zamanla ihtiyaçların değişimini de göz önüne alarak Belediyecilik faaliyetlerini yürütüyoruz. 
Bu anlamda şehrimizin ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz Kent Meydanı çalışmamızın sözünü hemşehrilerimize vermiş ve çalışmalarımızı başlatmıştık. 
Malumunuz şehrimizde bir meydanımız yoktu. Böyle bir çalışmasının yapılmasına, meydan olarak kullanabileceğimiz bir alana ihtiyacımız vardı. 
Meydanlar, artık günümüz yaşam anlayışında vazgeçilmez ihtiyaçlar haline geldi. 


Bir şehrin yaşamıyla ilgili bilgi sahibi olmak isterseniz, bu bilgiyi alabileceğiniz ilk ve bariz yer o şehrin meydanıdır.
Dolayısıyla kent meydanları bir şehre kimlik kazandıran önemli kamusal alanlar.  
Meydanlar adeta şehrin bir özeti niteliğinde mekânlardır. Orada şehirle ilgili genel kanaatin oluşmasında büyük etkisi olan alanlar.
Bizim de Çorum olarak şehrimizi ifade eden, tabiri caizse özetleyen bir meydanımız olsun istedik. 
Bu eksikliği gidermek için, hemşehrilerimizin de yıllardır özlemle beklediği çalışmanın bu güzel projenin sonuna geldik. Şehrimizin ilk kent meydanını insanlarımızın hizmetine sunmak için gün sayıyoruz."
İL GENEL MECLİSİ’NE TEŞEKKÜR
“Şehrimize kazandırdığımız bu kent meydanında yaptığımız çalışmalar özellikle kamulaştırma çalışmaları İl Özel İdaremizin de katkılarıyla tamamlandı. 
İl Genel Meclisimiz yüksek bir şehircilik hassasiyeti gösterdi. Burada yaptığımız çalışmaya büyük katkı verdi. İl Genel Meclis Başkanımıza, İl Genel Meclis üyelerimize çok teşekkür ediyorum.”

“KAMULAŞTIRMA İÇİN 18 MİLYON LİRA HARCANDI”
“Kent meydanı olarak hemşehrilerimize hizmet verecek alan 11 bin 500 metrekare.
Bu 11 bin 500 metrekarelik alanın 2 bin 500 metrekaresi İl Özel İdaresi’nin mülkiyetindeydi.  9 bin metrekaresi de özel mülkiyetti.  Toplamda 18 milyon 873 bin lira kamulaştırma yaptık. Gerek özel mülkiyete ait alanlar gerekse kamuya ait alandaki yapıların yıkımı tamamlandı. Sonrasında da kent meydanını inşa ettik.”
“MEYDANDA 1400 METREKARELİK KAFETERYA BULUNUYOR”
“Kent Meydanı projesi sadece meydandan ibaret değil. Kafeterya binasında; zemin katta 206 m2 yarı açık oturma alanı, 378 m2 kapalı oturma alanı, 65 m2 mutfak, wc ve teknik odalar bulunuyor. Birinci katta ise 160 m2 teras oturma alanı 395 m2 kapalı oturma alanı, 65 m2 mutfak, wc ve teknik odalar bulunuyor.  Meydan içerisinde bebek bakım odaları da mevcut. Kafeterya kısmında otoparka inen bir asansör bulunuyor. Bir kafeteryanın toplam alanı 1424 m2’dir.
Kent Meydanı ve Yer Altı Otoparkı Yapım İşinin Toplam maliyeti: KDV dâhil 21 milyon 283 bin 660 TL’dir.  18 milyon 873 bin lira da kamulaştırmaya harcadığımız rakamla birlikte, Kent Meydanının toplam maliyeti 40 milyon 156 bin 660 lira.”
“MEYDAN GÜVENLİK KAMERALARIYLA DONATILDI”
“Meydanımız güvenlik kameralarıyla donatıldı. Dolayısıyla asli vazifesine uygun olarak burada bir program yapıldığında bir güvenlik zafiyeti yaşanmayacak.
Bu konuda gerekli tüm önlemlerimizi aldık. 
Bunun dışında; kent meydanımızın bulunduğu bölgeye canlılık katmasını, şehir estetiğine yönelik öğeleri de barındırmasını istedik. 
Bu amaçla, şehir meydanımızın tabiri caizse gösteri havuzuyla şenlendirdik. Suyun hareketleri burada hazırlanan müziklerin ritmine göre değişecek. Böylece özellikle yaz akşamları burada ailelerimiz, çocuklarıyla kent meydanımızda vakit geçirecekler.”

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim