Çorum’un sahip olduğu zengin tarih hazinelerine rağmen turizmin kan kaybettiğini, turizmi canlandıracak yatırımlara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Tufan Köse, Çorum Çevreyolu’nun çevreyolu olmaktan çıktığını, ring oluşturacak şekilde yeni bir çevreyolu gerektiğini, Belediye’nin yükleri üzerinden alınarak stat yerinin yeşil alan olarak düzenlenmesini arzu ettiklerini, hastanenin ise eski yerinde yeniden hizmet vermesini gerekli gördüğünü ifade etti.

Mehmet YOLYAPAR

ÇORUM HABER olarak kamuoyu oluşturmaya ve seçim öncesi Çorum adına “söz” almaya çalıştığımız talep ve beklentilerle ilgili, ikinci görüşmemizi dün ikindi saatlerinde Çorum Milletvekili, CHP Çorum 1.Sıra Milletvekili Adayı Tufan Köse ile gerçekleştirdik.

Çorum için “1 milyon il nüfusu, 500 bin kent nüfusu” hedefini belirterek söyleşimize başlayan Tufan Köse, Çorum’un, 16 yıl boyunca rutinin dışında ciddi bir devlet yatırımı görmediğini, sanayileşmesini ve büyümesini sürdürebilmesi için altyapı yatırımları yanında “girişimcinin önünün açılması” anlamında desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi.

DEMİRYOLU VE HAVALİMANI

Çorum’un kendi çabasıyla sanayileşme adına ilk adımları attığını, sanayileşmenin sürdürülebilirliği açısından ulaşım altyapısının devlet eliyle tamamlanmasına ihtiyaç olduğunu anlatan Tufan Köse, “Demiryolu ve havalimanı, Çorum’un ekonomik, sosyal, kültürel bakımdan gelişmesi için olmazsa olmazların başında geliyor. Şimdi etüt-proje çalışmaları devam ediyor, ama 2011-2013 yılları arasında TBMM KİT Komisyonu üyesiydim ve DDY’nin 2023 haritasında Çorum’un adı yoktu. Yeni dönemde, demiryolu projesinin hızlandırılması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz” dedi.

Köse, havalimanı eksikliğinin Çorum’a gelecek yatırımcılar açısından caydırıcı olduğunu da belirterek, “Havalimanı’na daha fazla vakit kaybedilmeden başlanması gerekir” diye konuştu.

“TURİZMİ AYAĞA KALDIRMALIYIZ”

Çorum’un, dünyaca kabul görmüş büyük bir uygarlığın başkenti olduğunu, ama tanıtım ve altyapı eksikliği yüzünden turizmde bunun karşılığının alınamadığını ifade eden Milletvekili Köse, “Hattuşa Yılı”nın tanıtım adına büyük katkı sağlayacağını, ayrıca turizme yönelik altyapı yatırımlarına ciddi ihtiyaç olduğunu söyledi.

Tufan Köse, Kadeş’in dünyada barışın simgesi olarak kabul edildiğini, kadın-erkek eşitliği adına önemli bir tarihi belge niteliği taşıdığını da kaydetti.

“AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ DE PARK OLSUN”

Stadın yerini konut yapımına açmanın, kente yapılabilecek en büyük kötülüklerden biri olacağını da vurgulayan Köse, Belediye’nin yükü üzerinden alınarak burasının yeşil alan olarak düzenlenmesini tüm Çorumluların arzu ettiğini, hatta kendisinin, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin yerinin de park olarak düzenlenmesinden yana olduğunu anlatarak, “Eski Devlet Hastanesi’nin yerine, telaffuz edildiği gibi 250 yataklı bir hastane yeniden hizmete sokulmalıdır. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi de bu kompleksin içinde yer alabilir.” dedi.

“STAT VE TERMİNAL YANINDA HASTANE YANLIŞ”

Çorum Milletvekili Köse, Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ilgili görüşlerini de şöyle açıkladı:

“Yeni Hastane’nin yer seçimi de, inşaat kalitesi de sorunlu. Bina ana caddenin hemen kenarında, stat ve terminalin yakınında. Büyüme şansı hiç yok. Üstelik tüm bu tesisler, verimli tarım arazilerine yapıldı.

Zaten Çevreyolu da çevreyolu olmaktan çıktı. Ring yapacak şekilde yeni bir çevreyolunun hemen planlanması ve kısa sürede yapımına başlanması gerektiğine inanıyorum.

“YEŞİLLİKLER İÇİNDE BİR KENT”

“Çorum’la ilgili en büyük hayalim, kent içinde yeşillik değil, yeşillikler içinde bir kent…

Çimento Fabrikası şimdiki yerinden kaldırılıp daha uygun bir yere yapılmalı, geride kalan yeri de, yeşillikler içinde bir yerleşim olarak planlanmalı…

Çorumlu, eline aldığı işi düzgün yapar. Geçmişte devletin sağladığı teşvikleri namusluca değerlendirerek, bu konuda kendisini kanıtladı.

Dolayısıyla, devlet Çorumlu’nun bu namuslu ve ahlâklı girişimci ruhundan istifade etmeli. Fabrika yapsın demiyoruz, ama sanayicimizin önünü açmalı.

Örneğin, Çorum’daki makina imalat sektörünün potansiyelini değerlendirmek üzere, Çorumlu sanayiciyi savunma sanayii ile irtibatlandırmalı. Dönüşüm için gereken teknik desteği sağlamalı.”

Editör: TE Bilisim