MÜSİAD Çorum Şubesi’nin kongresine katılarak önemli açıklamalarda bulunan ve MÜSİAD bünyesinde kurdukları Milli ve Yerli Üretim Üst Kurul ile birlikte ihracatı azaltacak üretimleri oluşturdukları fonlarla destekleyeceklerinin müjdesini veren Soner Meşe; makine sanayiinde önemli bir deneyimi bulunan Çorum sanayicisiyle de kenevir sapını selüloza dönüştüren makinelerin üretilerek dünyaya ihraç edilmesi noktasında işbirliği yapabileceklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkemizde yeniden kenevir üretileceğini açıklamasının ardından kenevirin tüm sanayi dalları için öneminin yeniden hatırlandığını kaydeden MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Meşe, kenevir üretimi, endüstrisi ve ihracatında Çorum’a da büyük iş düştüğünü vurguladı.

MÜSİAD Genel Merkez yöneticisi Meşe kenevir ekimine izin verilen 19 il arasında yer alan Çorum’da da gerek üreticilere gerekse işadamlarına büyük görevler düştüğünü söyledi. Meşe konuşmasında şu görüşlere yer verdi:“MÜSİAD Genel Merkezi’nde Milli ve Yerli Üretim Üst Kurul Başkanlığı yapıyorum. Bu kurulda Türkiye’de üretilmeyen ürünlerin envanteri ve sistemi oluşturuluyor. Sanayi Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile birlikte çalışıyoruz. En büyük sıkıntımız kimya sektörü. Kimya sektöründe Türkiye’ye giren bir çok hammaddenin ithalinde, ülkeye girişinde sıkıntı yaşanıyor. 260 bin ton ithal edilen bu hammadde ülkeye girmeyince Türkiye’de otomotiv, ayakkabı, inşaat, ilaç sektörü duruyor. Bu hammaddeyi Türkiye’de üretemiyoruz. Bu hammaddeyi belirleyip, teknolojisini getirip gerekirse yabancılarla ortak oluyoruz. Bunların hepsini MÜSİAD’ın yapması mümkün değil. Diğer tüm iş dünyasının temsilcilerinden destek bekliyoruz.

“EN KALİTELİ KENEVİR TOHUMUNU ÜRETECEĞİZ”

Samsun’da kenevir konusunda araştırma yaptık. Kenevir dünyanın en yağlı bitkisi. 2016 yılında ABD’de üç büyük aile tarafından dünyada üretimi yasaklandı. Bu aileler ilaç, kimya ve enerji devi. Sadece ABD dünyanın en büyük kenevir üreticisi. Şu anda kenevirle ilgili Ege Üniversitesi, Arçelik ve MÜSİAD birlikte çalışıyor. Arçelik ana partnerimiz. Kenevir tohumu üretimi konusunda Samsun’la çalışmaya başladık. Dünyanın en iyi tohumu Vezirköprü’de bulundu. Tescillemek için çalışıyoruz. Cumhurbaşkanlığına konuyu ilettik. Bir yıl sonra endüstriyel üretim hedefimiz var. Kenevirin aromatik çiçeğinden dünyanın cirosu 100 milyar dolar. Kanserin, AIDS’ın MS’in, ağrı kesicilerin en büyük ilacı. Selüloz sanayisinde ciddi şekilde kullanılıyor.

Çorum’da da keneviri konuştuk. Ülkede üretimine izin verilen 19 il arasında Çorum da var. Tarım İl Müdürlüklerinden Çorum’da özel ve devlete ait kenevir ekimi yapılabilecek arazilerin envanterini istedik. Tohum sistemini 19 Mayıs Üniversitesi’nde yaygınlaştıracağız. Kastamonu, Samsun ve Amasya’da tohum üretimi, diğer 16 ilde kenevir üretimi planlıyoruz. Tohum üretiminden sonra sanayiler gelecek, kağıt fabrikaları gelecek. Kenevir üretimi için tohumu vereceğiz ve şu kadar fabrika ve şu kadar kenevir ihracı gerektiğini size bildireceğiz. Çorum da bu işin içinde bulunuyor.

“ÇORUM’A BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”

Kenevir sapını selüloz dönüşümü yapan makineler var. Burada Çorum’a büyük iş düşüyor. Çorum’un bunda ihtisas sahibi olmasını arzu ediyoruz. Çorum yaparsa tüm Türkiye’ye, tüm dünyaya satışında aracılık edebiliriz. Çünkü Çorum makine sanayisinde çok gelişmiş bir şehir. Kenevir ve tüm diğer konularda Çorum ne üretmek istiyorsa biz kurul olarak yanındayız”

MÜSİAD Genel Merkez yöneticisi Soner Meşe Kastamonu’da bir toplantıya katılmak için konuşmasının ardından ayrılacağını da belirterek MÜSİAD’ın bugüne kadarki yöneticilerine yaptıkları çalışmalar için teşekkür ederken, yeni seçilecek yönetime de görevinde başarı dileklerini sundu.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim