2016 yılı Temmuz ayında başlayan ve 314 bin Avro proje 14 ay sürdü. Proje Genel Koordinatörü Kübra Ceviz, proje kapsamında yapılan çalışmalar ve sonuçları hakkında basın mensuplarına bilgiler verdi.

Projenin uygulandığı Samsun, Çorum, Amasya ve Tokat illerinde kayıtlı istihdamın teşvik edilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Ceviz, bu amaçla kayıt dışı çalışanlar, işçiler, işverenler, işçi sendikaları, öğrenciler ve genel sağlık sigortası kapsamındaki binlerce kişiye yönelik farkındalık etkinlikleri gerçekleştirdiklerini söyledi.
Dün Öğretmenevinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Ceviz, yaptığı açıklamada şunları söyledi.

"Bu tür çalışmalarla toplumdaki kayıt dışı bilincinin artırılması sağlandı. Çeşitli yollar kullanarak, çeşitli hedef kitlelerine kayıt dışı istihdamla ilgili bilgilendirme faaliyetlerinde bulunuldu. İlkokuldan, üniversite öğrencilerine kadar bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirildi. Sendika temsilcileri ve işverenlere kayıt dışı istihdamla mücadele anlatıldı ayrıca devletin sunduğu istihdam destekleri hakkında bilgilendirme yapıldı. şeklinde konuştu. 14 ay süren proje ile ilgili sorular soruldu.

Ceviz, kayıt dışı istihdamın sebepleri ve hangi sektörde kayıt dışı istidamın daha fazla olduğu yönündeki sorulan bir soru üzerine şunları söyledi.

"Vergisini düzenli ödeyen ve kayıtlı istihdam sağlayan işverenler haksız rekabetin önlenmesini istiyor. Daha çok denetim yapılması yönünde talepleri var. Çalışanlar açısında da asgari ücretli çalışanlar çeşitli yardımlar alıyorlar. Bazı kişiler kayıtsız çalıştıklarının bile farkında değiller. İşverenlerin bir takım önerilerini kabul eden ve geleceklerine nasıl etki ettiğini bilmeyen insanlar var maalesef. Biz bu insanları bilgilendirmeye çalıştık" şeklinde konuştu.

Kayıt dışı istihdamın en çok tarım sektöründe olduğunu belirten Ceviz "TÜİK verilerine göre her bölgede tarım alanında kayıt dışı istihdam çok yüksek. Tarım işçilerinin kayıt altına alınması konusunda çalışmalar var. Bunun yanı sıra ev temizliği işçisi gibi özellikle çalışan kadınlarda kayıt dışı istihdam çok fazla" diye konuştu.(Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim