Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yakup Karaca, Türkiye gibi yükselen ekonomilerde iktisadi ilerlemenin önündeki temel engellerden bir tanesinin kayıt dışı istihdam sorunu olduğunu ifade etti.

Hitit Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’nda gerçekleştirilen Kayıtlı istihdamın Teşviki Çalıştayı’nda konuşan Karaca, dünya üzerindeki ekonomilerin incelendiğinde, ülkelerin kayıtlı istihdam problemlerini gelişmişlik oranları çerçevesinde aştıklarının görüldüğünü ifade etti. Gelişmiş ekonomiye sahip olmak isteyen ülkelerin kayıt dışı istihdam sorununu çözmek zorunda olduğunu söyleyen Yakup Karaca, “Kayıt dışı istihdam gerek gelişmiş gerek gelişmemiş tül ülkeler için ciddi bir sorundur. Kayıt dışı istihdam ile mücadele için yapılacak çalışmaların sektörel düzeye indirilmesi daha etkili olacaktır. Kayıt dışı, işçi açısından değerlendirildiğinde güvencesiz bırakılma, daha da ötesi geleceğinin elinden alınması anlamına gelmekte, işveren açısından bakıldığında ilk etapta artı kazanç gibi algılansa da işletmelerin sürdürülebilir insan kaynağı konusunda bir duvar, yaşanacak herhangi bir iş kazasında da çok daha büyük maliyetlerle karşı karşıya kalmak anlamına gelmektedir” dedi.

Ekonomiye zarar vermesi nedeniyle bu sorunun ülke ölçeğinde bir makro ekonomik sosyal sorun haline geldiğini kaydeden Yakup Karaca, “Kayıt dışılık günümüzün yaşam kalitesini düşüren ve gelecek nesillere yüklenen bir kamburdur.

Oda olarak en birincil amacımız Çorum’un kalkınmasına hizmet etmektir. Bu proje ile elde edilen çıktılarla bu amaca katkı sağlayacağımıza inanıyorum” dedi. (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim