Belirlenen hedef oranlarını geçmemek kaydı ile teknik ve teknik olmayan kayıplara ilişkin maliyetler dağıtım tarifelerinde yer alacak ve tüketicilere yansıtılacak.
AKP oylarıyla önceki sabah 06.32’de benimsenen yasadan sonra teşekkür konuşması yapan Enerji Bakanı Berat Albayrak bürokratlarına ve AKP’li vekillere teşekkür edip, ”İktidar partimizin vekillerine vefakarca desteğinden dolayı, gözlerine bakarak çok teşekkür ediyorum. Allah'a emanet olun” dedi.
Yasa ile birlikte artık kayıp-kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli, perakende satış hizmet bedeli, iletim sistemi kullanım bedeli, dağıtım bedeli faturalarda yer alacak. Bu tutarlar EPDK ve dağıt şirketleri tarafından serbestçe belirlenecek ve tüketiciye yansıtılacak. Dağıtım şirketinin kayıp kaçak kaybının faturası vatandaşa yüklenmeye devam edecek. Vatandaşın yargıya başvurma hakkına da kısıtlama getirildi. Kayıp-kaçak için değil, sadece tarifenin yüksekli şikayetiyle dava açılabilecek.
Dava açılamayacağı için vatandaşlardan bugüne kadar kayıp kaçak adı altında alınan toplam 33 milyar lira da geri ödenmeyecek. Kayıp kaçak bedelleri yine faturaya yansıyacak. Yasa yürürlüğe girdikten sonra yatırım harcamaları abonelere “dağıtım tarifesi” adı altında yeni bir kalemle fatura edilmeye başlayacak.
(Ajanslar)
Editör: TE Bilisim